Thursday, September 16, 2010

Ayam Vietnam



Ayam goreng kita sangat variatif rempahnya. Beza dengan ayam goreng versi
Amerika yang hanya menggunakan rempah ala kadar dan kemudiannya di salut
dengan tepung. Oleh kerana ayam goreng kita sudah berempah, kebiasaannya
dihidangkan begitu sahaja atau mungkin bersama sos cili. Hmm yumm..



Bahan - Bahan :
7 ketul paha atau kepak ayam - dipotong kecil
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
1 sudu besar kicap
1 biji telur
4 sudu besar tepung ubi
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Dikisar dan tumis :
3 batang serai
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
3 labu bawang besar - dibelah 8
4 tangkai daun kari

Bahan Perasa :
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar sos cili
1 sudu  besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap pekat

Cara Menyediakannya :
Ayam dibersihkan kemudian diperap dengan sos tiram, gula, kicap dan telur
selama 2 jam sebelum digaulkan dengan tepung ubi. Panaskan minyak dan
goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.

Tuangkan minyak dan tinggalkan anggaran tiga sudu besar di dalam kuali
kemudian masukkan bahan - bahan tumis. Kacau sehingga rata dan masukkan
bahan perasa. Kacau sehingga rata.

Masukkan ayam dan kacau lagi sehingga rata, selepas itu bolehlah diangkat.