Friday, September 17, 2010
Lempeng Daging Cincang
Sarapan dengan lempeng ? Kenapa tidak, sarapan yang satu ini juga berkhasiatterutama dalam proses tumbuh besar anak - anak kita. Sebenanya memancing selera kanak - kanak bukan susah. Yang penting kita perlu bijak menyediakan makanan yang beraroma, pasti akan meruntun anak kita pergi ke dapur. Yuk ke dapur yuuk !!
Bahan Daging Cincang :
1 labu bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
180 gram tomato puri
80 gram capsicum hijau
80 gram capsicum merah
200 gram daging cincang
120 gram keju mozzarella - sagat
Cara Membuat :
Tumiskan bawah besar sehingga naik wangi. Masukkan bawang putih, tomato puri, daging dan capsicum. Tumis selama 10 menit. Masukkan garam secukup rasa.
Bahan Untuk Lempeng :
2 biji telur
125 gram tepung gandum
300 ml susu segar
2 sudu besar mentega cair
Cara Membuat :
Masukkan kesemua bahan dan kacau sehingga sebati. Panaskan kuali non stik dan tuangkan satu senduk adunan. Pastikannya nipis. Bila sudah kekuningan, angkat dan tuangkan daging cincang dan gulung. Kemudian taburkan sagat keju keatasnya dan masukkan ke dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 20 minit. Hidangkan semasa masih panas.