Saturday, September 18, 2010
Sup Bola Ayam
Bahan Bakso Ayam :
100 gr daging ayam - cincang halus
1 sudu besar daun bawang - hiris halus
1/2 sudu besar bawang putih goreng - haluskan
1/4 sudu teh pala serbuk
1/2 sudu teh serbuk lada
1 sudu teh garam
1 kuning telur ayam
Bahan Kuah :
1 sudu besar margarin
20 gr bawang bombai ( bawang besar ) - cincang
250 ml kaldu ayam kampung ( stok ayam biasa )
500 ml susu segar
1/2 sudu teh serbuk lada
1/2 sudu teh serbuk pala
50 gram buncis - potong memanjang
50 gram lobak merah - potong dadu
1 sudu teh garam
Cara membuat :
Gaulkan, sehingga sebati bahan - bahan bakso ayam. Rebus air sehingga mendidih, bentukkan bakso ayam dengan 2 buah sudu kecil. Masukkan ke dalam air, masak sehingga bakso terapung. Angkat. Tuskan.
Kuah : Panaskan margarin, tumis bawang besar sehingga naik bau. Masukkan stok ayam. Biarkan mendidih. Masukkan susu, tambahkan baki rempah tadi, didihkan lagi. Masukkan bakso ayam, lobak merah dan sayur buncis. Masak sekejap dan bolehlah di angkat.
Sumber : Nuraini w