Tuesday, September 20, 2011
Serabai Pandan
Salam, masih di bulan Syawal yg mulia. Sebetulnya ini menu sampingan hidangan pembuka di bulan ramadhan, tapi tak terlambat rasanya untuk saya kongsi di sini. Bagi yang benar - benar berminat, jom kita tengok resepinya!
Bahan - bahannya :
200 gram tepung gandum
1 sdt baking powder
300 ml santan dari 1/4 biji kelapa
1 sdt yis
50 ml daun pandan
1 biji telur
1/4 sudu teh garam
Minyak masak - untuk sapu atas kuali / acuan serabai
Cara Membuat :
Masukkan tepung gandum di dalam mangkuk. Di dalam mangkuk yang lain, pukul telur dan garam sehingga berbuih, masukkan santan, dan air pandan gaul hingga sebati. Masukkan yis, kacaukan sekejap.
Tuangkan adunan ke dalam tepung sedikit demi sedikit, kacau sampai licin dan rata. Biarkan adunan selama 1 - 2 jam. Panaskan acuan serabai / kuali biasa ok juga. Sapu dengan minyak masak, tuangkan adunan 1 sudu besar.
Tunggu sehingga kelihatan ruang udara di permukaan serabai baru di tutup. Masak dan angkat dari acuan. Hidangkan dengan sos.
Bahan untuk sos :
500 ml santan dari 1 biji kelapa
Gula merah secukupnya
1 sudu teh garam
1 helai daun pandan
1 sudu teh tepung jagung untuk pemekat sos campurkan dng 1 sudu besar
air sejuk
Cara Membuat :
Masak santan, gula merah, garam dan daun pandan, kacau sehingga mendidih. Masukkan tepung jagung, tunggu sehingga kuah/ sos sedikit pekat. Boleh dihidang dengan serabai pandan.
No comments:
Post a Comment