Saturday, October 22, 2011

Skotel roti


Skotel ( Bahasa Belanda ) bermakna mangkuk. Makanan ini muncul ketika kita di jajah Belanda. Skotel di buat dalam pelbagai versi. Kebanyakan veriasinya menggunakan pelbagai bahan. Pada mulanya, skotel hanya mengandungi daging yang telah di olah dan keju, akan tetapi dalam memperluaskannya, orang mulai mempelbagaikan isinya. Penambahan sayuran adalah paling kerap di temui.

Sudah tentu yang boleh di jadikan skotel, bukan sahaja makaroni. Isinya tidak trus menggunakan pasta, tetapi boleh jugak menggunakan kentang, sayuran, daging atau kombinasi kesemua bahan.

Bahan - bahanya :
3 keping roti tawar tanpa kulit, setiap keping dipotong 6 bahagian
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/8 sudu teh srbuk buah pala
100 ml susu cair

Bahan Sos :
1/2 sudu bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
100 gram ayam cincang
3 ketul sosej ayam, potong dadu kecil
100 gram jagung manis
1/2 biji lada benggala merah, potong dadu
100 gram sos tomato
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk cili - tak letakpun tak pa
100 ml air
50 gram keju cheddar parut untuk taburan
2 sudu makan minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :
Pukul ringan telur, garam, serbuk lada sulah dan serbuk buah pala. Masukkan susu cair dan kacau rata. Celup roti tawar ke dalam campuran susu cair. Susun di mangkuk tahan panas yg disapu nipis marjerin.

Sos : tumis bawang besar dan bawang putih sehingga terbit aroma. Masukkan ayam.Tumis sehingga berubah warna. Masukkan sosej dan jagung manis. Kacau rata. Masukkan lada benggala merah dan tomato. Tumis sehingga layu.

Masukkan sos tomato, garam dan serbuk cili. kacau rata. Masukkan air. Masak sehingga pekat. Tuang diatas roti tawar. Taburkan keju. Letakkan pinggan berisi adunan di dalam loyang bersaiz lebih besar berisi air. Bakar selam 50 minit dengan api bawah suhu ketuhar 170 C sehingga masak dan keju cair. Hidangkan panas.


         
                   

Friday, October 21, 2011

Agar - agar gula merah


Resepi simple di penghujung minggu yang lalu. Ringkas tapi sedap. Bahannya senang di dapat. Kebetulan ada satu peket lagi serbuk agar-agar di rumah. Dari pada mubazir atau tamat tempoh, lebih baik kita jadikan agar - agar ini.

Bahan - bahan :
1 peket agar - agar
1 1/2 keping gula melaka
Gula putih secukup rasa
2 helai daun pandan
1 kotak santan segera
1 biji telur - dipukul ringan
1.3 liter air

Cara Membuatnya :
Masukkan agar-agar dan air ke dalam periuk. Panaskan. Tunggu sehingga agar-agar hancur. Kemudian masukkan daun pandan, gula merah, gula putih, santan, telur dan secubit garam. Tunggu sehingga 20 minit. Kemudian tuangkan agar - agar tadi ke dalam bekas dan sejukkan. Hidangkan.

                             
             

Tuesday, October 11, 2011

Order


Yang ni order dari Cikgu S.M.K Batu Maung lagi. Kita tak sempat nak tanya nama
cikgu - cikgu, tu! Hihi.  Apa pun Terimakasih banyak - banyak di atas tempahan ini.

                                       
                                                                                               

Sunday, October 9, 2011

Banana Chiffon Cake


Ada beli acuan chiffon kek dan dah lama betul kita simpan. Hari ni baru tergerak hati untuk membuatnya, hihi. Resepi ibu Fatmah Bahalwan. Kek ni memang gebu dan sedap. Thanks ya bu, untuk resepinya!Yuk, cuba!

Bahan  A :
7 biji kuning telur
100 gram  gula perang
175 gram tepung gandum
100 gram pisang yang di lecek halus
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh baking powder double action
80 ml minyak sayur
1 sudu teh esen pisang - saya pakai esen vanila

Bahan B :
250 ml putih telur
100 gram gula castor
1/2 sudu teh cream of tar - tar

                                                          
Cara Membuatnya :
Campurkan  tepung, baking powder, kacau rata dengan menggunakan whisk. Ketepikan. Pukul kuning telur dan gula perang sehingga pekat. Masukkan tepung, pukul dgn menggunakan kelajuan perlahan. Masukkan pisang dan minyak sayur. kacau rata. Masukkan garam dan esen vanila. Kacau rata sehingga menjadi adunan pasta. Ketepikan.

Pukul bahan B sehingga pekat dan kaku. Masukkan adunan A dengan adunan B secara bertahap sehingga tercampur rata dan ringan. Tuang adunan ke dalam acuan chiffon yang tidak disapu dengan apa pun. Bakar di dalam oven pada suhu 150 C sehingga masak. Angkat dan sejukkan kek dengan posisi acuan terbalik.

           

Thursday, October 6, 2011

Order

Order from Umi Dini beberapa hari yang lalu. Ini kes cupcake express. Nasib baik
hari tu, barang - barang kue semua dah tersedia dan tinggal buat je. Petang truss
sahaja hantar rumah depa. Thanks you so much Umi, yaa!! And enjoy!!


                                                           
                               
                                                   

Saturday, October 1, 2011

Kek Keremel

             
Tempoh sebulan teasa begitu cepat berlalu. Berakhirnya bulan Syawal yang mulia. Hmm, terpesona dengan kek keremel yang di buat oleh Kak Ita. Siapa yang tidak terliur apabila terpandangkan kek anggun dan indah? Resepi from Kak Munirah Baharun dan untuk step by stepnya boleh rujuk ke blog
Masam Manis yaa!!

Bahan Gula Hangus :
2 sudu besar gula pasir

Cara : Masukkan gula pasir ke dalam loyang bersaiz 8 inci. Masak diatas api yang perlahan. Bila gula hancur dan tukar warna menjadi perang. Tutup api. Biarkan gula sejuk. Gula yang sejuk akan menjadi keras.

Bahan Keremel :
1/2 tin susu cair
70 gram gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur

Cara : Kacau susu dan gula sehingga larut. Masukkan telur dan esen. Kacau sebati. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi. Ketepikan.

Bahan - Bahan Kek :
70 gram gula castor
3 biji kuning telur
135 ml air
45 ml minyak masak
140 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Cara : Pukul kuning telur, minyak masak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih. Masukkan gula dan pukul lagi sampai naik sekali ganda. Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah di ayak. Masukan sikit - sikit dan kacau perlahan secara kaup balik.

Bahan Merinque :
6 biji putih telur - pastikan jangan tercampur sikitpun dengan telur kuning
70 gram gula castor
1 sudu teh krim of tar - tar

Cara : Pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula dan krim tar2 dan terus memukul dengan sped tinggi sehingga adunan pekat dan kaku, dan masukkan 1/3 bahagian bahan merinque ke dalam adunan tepung tadi. Gaul secara kaup balik. Kemudian masukkan semua baki adunan merinque gaul hingga sebati.

Bahagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Letakkan pewarna yang anda suka. Tuangkan keatas lapisan keremel tadi secara berselang - seli. Panaskan oven pada suhu 170 C terlebih dahulu dan bakar kek menggunakan kaedah steam bath. Bila dah masukkan kek ke dalam oven tukar pada suhu 160 C. Guna api bawah sahaja.

Selepas masak biarkan kek kekal didalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang. Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri. Potong kek bila ia benar - benar telah sejuk.