Saturday, October 22, 2011

Skotel roti


Skotel ( Bahasa Belanda ) bermakna mangkuk. Makanan ini muncul ketika kita di jajah Belanda. Skotel di buat dalam pelbagai versi. Kebanyakan veriasinya menggunakan pelbagai bahan. Pada mulanya, skotel hanya mengandungi daging yang telah di olah dan keju, akan tetapi dalam memperluaskannya, orang mulai mempelbagaikan isinya. Penambahan sayuran adalah paling kerap di temui.

Sudah tentu yang boleh di jadikan skotel, bukan sahaja makaroni. Isinya tidak trus menggunakan pasta, tetapi boleh jugak menggunakan kentang, sayuran, daging atau kombinasi kesemua bahan.

Bahan - bahanya :
3 keping roti tawar tanpa kulit, setiap keping dipotong 6 bahagian
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/8 sudu teh srbuk buah pala
100 ml susu cair

Bahan Sos :
1/2 sudu bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
100 gram ayam cincang
3 ketul sosej ayam, potong dadu kecil
100 gram jagung manis
1/2 biji lada benggala merah, potong dadu
100 gram sos tomato
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk cili - tak letakpun tak pa
100 ml air
50 gram keju cheddar parut untuk taburan
2 sudu makan minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :
Pukul ringan telur, garam, serbuk lada sulah dan serbuk buah pala. Masukkan susu cair dan kacau rata. Celup roti tawar ke dalam campuran susu cair. Susun di mangkuk tahan panas yg disapu nipis marjerin.

Sos : tumis bawang besar dan bawang putih sehingga terbit aroma. Masukkan ayam.Tumis sehingga berubah warna. Masukkan sosej dan jagung manis. Kacau rata. Masukkan lada benggala merah dan tomato. Tumis sehingga layu.

Masukkan sos tomato, garam dan serbuk cili. kacau rata. Masukkan air. Masak sehingga pekat. Tuang diatas roti tawar. Taburkan keju. Letakkan pinggan berisi adunan di dalam loyang bersaiz lebih besar berisi air. Bakar selam 50 minit dengan api bawah suhu ketuhar 170 C sehingga masak dan keju cair. Hidangkan panas.


         
                   

No comments:

Post a Comment