Monday, January 23, 2012

Crunchy Piza


Musim cuti lagi. Percubaan saya di dapur membuat piza comei - comei, comei kaa? Hehe. Ini sahaja je, bosan dengan saiz pizza yang besar tuch! Jom tengok ! Senangg!

Bahan - bahannya :
Tepung gandum 500 gram
Garam 1/2 sudu teh
Yis 1 sudu besar
Air suam 300 ml
Minyak zaitun  2 sudu besar

Untuk Topping :
Sosej ayam - potong dadu 250 gram
Bawang besar 1/2 biji - cincang kasar
Keju mozzarella 100 gram - parut
Organo 1 sudu teh
Serbuk lada sulah 1/2 sudu teh
Garam secukup rasa
Gula pasir 1/2 sudu teh
Sos tomato 75 gram
Minyak masak 2 sudu besar

Cara : Adunan kulit : campurkan tepung, garam dan yis. Buat lubang di bahagian tengahnya, tuang air suam sedikit demi sedikit sampai di kacau sehingga rata. Masukkan minyak zaitun, uli sehingga kalis. ( atau menggunakan mesin pembuat rotu pun ok! ). Diamkan adunan selama 20 minit.

Adunan isi : Panaskan minyak, tumiskan bawang besar sehingga nak bau. Masukkan sosej ayam, kacau sehingga rata dan berubah warna. Masukkan lada sulah, garam dan gula pasir. Tambahkan jugak oregano dan sedikit sos tomato, kacau rata. Ketepikan.

           
Canai nipis adunan dengan ketebalan 0,2 cm. Bentukkan dengan acuan kukis berbentuk bulat.Letakkan adunan yang sudah siap di atas loyang yang telah di sapu marjerin. Tabur dengan keju mozzarella. Bakar pada suhu 150 C selama 45 minit, sehingga keperangan.

               

No comments:

Post a Comment