Tuesday, January 24, 2012
Sweet Trifle
Hari ini kita buat puding pulak ! Siap je puding berwarna ni, anak - anak langsung kerja buka - tutup peti ais pulak. Hehe. Puding ini ada tiga lapisan dari lapisan agar - agar, custard dan jugak kek. Nampak sedap, tak ?
Bahan lapisan bawah :
1/2 resipi kek coklat kegemaran bersaiz 7 inci.Yang ni terpulang nak guna kek yang
dah siap ok jugak!
Bahan lapisan tengah :
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung custard
3 sudu besar gula
200 ml susu segar atau susu cair
1 biji telur
1 sudu besar butter
Cara : Masukkan tepung jagung, custard, gula dan susu cair ke dalam periok, kacau jangan sampai ada yang berketul dengan menggunakan whisk. Masukkan telur dan butter, kacau lagi sehingga menjadi pekat dan nampak lincin. Siap. Tuangkan di atas kek tadi.
Bahan lapisan atas custard :
1 tin fruit cocktail
Cara : Taburkan buah - buahan cocktail di atas lapisan custard. Simpan air buah tersebut untuk kegunaan lain.
Bahan lapisan atas :
1 peket agar - agar, ikut je arahan kat belakang peket cara membuatnya ya !Sejukkan sekejap dan tuangkan di atas custard yang telah sejuk/ sudah set tadi. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.
No comments:
Post a Comment