Saturday, January 28, 2012
Kuih Lapis Lobak Merah
Saya nak berkongsi lagi. Petang tadi ada mencuba kue lapis lobak merah merah ini, rasanya lumayan lemak manis. Sekali - sekala mencuba kelainan. Nak tau sedap tak sedap kuih lapis ni, kena cuba sendiri membuatnya di dapur, ya !
Bahan bahan A :
300 ml santan pekat
700 ml air biasa
200 gram tepung beras
200 gram tepung ubi ( tapioca flour )
1 tbsp tepung sago
250 gram gula caster
Bahan bahan B :
500 ml juice lobak merah
100 gram tepung beras
100 gram tepung ubi
120 gram gula caster
1/2 tbsp tepung sago
Cara : Di dalam mangkuk campurkan semua bahan - bahan A dengan menggunakan whisk sehingga sebati dan tercampur rata. Bahagikan menjadi 5 bahagian yang sama banyak. Didalam mangkuk yang lain pulak campurkan semua bahan - bahan B dan kacaukan sehingga sebati. Bahagikan kepada 4 bahagian yang sama banyak. Ketepikan.
Panaskan pengukus. Gliskan loyang saiz 8 inci dengan sedikit minyak sayur dan panaskan di dalam pengukus selama 5 minit. Masukkan 1 cawan adunan berwarna putih dan kukus selama 5 minit atau sehingga masak. Ambik lagi 1 cawan adunan berwarna orange ( adunan B ) dan kukus lagi selama 5 minit. Ulangi langkah yang sama sehingga adunan habis. Untuk layer yang terakhir kukus lagi selama 10 minit, angkat dan biarkan sejuk barulah di potong.
sangat unik. salah satu cara menyedapkan carrot.. heheh.. dan menghabiskan stok carrot. tq tq
ReplyDeleteOh, ya betuii tuch! Thanks dah singgah, sayang diaa..hehe
Deletex anh rasa lagi ni..
ReplyDeleteBoleh rasa, tapi kena buat dulu, yaa! hehe..
Deletesaya suka sangat menarik
ReplyDeleteMaceehhh..thanks for coming!!
Delete