Friday, March 9, 2012

Bolu Gulung



Kuih lagi. Hehe. Tuan rumah tengah rajin buat kuih! Yang ni adalah bolu gulung atau pun kat sini orang panggil, kek gulung! Resepi dari NCC. Resepi asal di kukus, kerana pengukus kita tak muat (kecik ) saya buat bakar sahaja, lembut dan gebu. Ok, tengok resepinya!

Bahan A :
4 biji telur
100 gram gula pasir
1 tsp cake emulsifier
1/2 tsp vanila

Bahan B :
80 gram tepung gandum
10 gram susu tepung
10 gram tepung jagung

Bahan C :
50 gram marjerin, cairkan

Cara - cara :
Pukul bahan A sehingga pekat dan gebu, masukkan bahan B, masukkan bahan C kacau rata. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan kek gulung bersaiz 22x22x4 cm. Bakar selama 20 minit dengan suhu 160 C. Setelah kek  masak, letakkan di atas kertas roti. Sapu dengan jem kegemaran, segera gulung
dan padatkan.

No comments:

Post a Comment