Saturday, October 27, 2012

Nasi Tomato Lengkap Aidil Adha



Assalammualaikum.
Hari ini nak kongsikan resepi nasi tomato. Resepi ni saya rujuk dari buku masakan. Chef Noraini Margono. Saya tengok bahannya memang lain sikit dari nasi tomato yang selalu saya buat. Bagi saya memang cukup menyelerakan dan sedap. Jom kita tengok apa bahan - bahan yang digunakan !

Bahan A :
3 mangkuk beras basmathi
3 susu besar minyak sapi
3 sudu besar marjerin
4 sudu besar puri tomato
3 sudu besar susu cair
1 sudu besar susu pekat
1 biji limau nipis
1/2 mangkuk kacang peas

Bahan B :
2 ulas bawang putih - kisar
2 ulas bawang merah - hiris nipis
4 cm halia - kisar
Sedikit bunga lawang, kayu manis, pelaga dan cengkih

Bahan C :
3 1/2 gelas air
2 helai daun pandan
1 batang serai - di ketuk
1 sudu besar garam

Cara Membuat :
Rebuskan semua bahan - bahan C di dalam periuk. Panaskan minyak sapi dan marjerin di  dlm kuali. Tumiskan semua bahan B sehingga garing. Masukkan puri tomato, gaul rata dan masukkan beras dan gaulkan sehingga beras berkilat.

Setelah bahan C mendidih. Masukkan susu dan akhir sekali jus limau nipis. Setelah air  mendidih semula masukkan beras. Kacaukan sehingga rata dan tutup periuk. Apabila air sudah kering, kacau nasi kemudian tutup periuk rapat - rapat. Setelah nasi masak masukkan kacang peas. Gaul rata dan hidangkan.

Setelah nasi tomato siap di hidang tak lengkap rasanya kalau takdak ayam masak merah ni, kan ?? Ayam masak merah memang banyak versinya. Orang cakap kalau nak sedap lagi kena masukkan sedikit buah keras dan juga santan. Macamana, ya? Hmm, pasti sedap!

Bahan - bahannya :
1 ekor ayam - potong 12 bahagian
10 biji cili kering - rendamkan dan kisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai - di ketuk
1 inci lengkuas - di ketuk
3 biji buah keras
1 biji bawang besar - potong bulat
1 sudu teh jintan halus
Air secukupnya
1 tin tomato puri
100 ml santan cair
Sedikit kacang badam - panggang dan kisar
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat :
Kisar lada kering, bawang besar, bawang putih, halia dan buah keras hingga halus. Panaskan minyak tumis bawang yang di potong bulat tadi bersama rempah kisar,jintan halus, serai dan lengkuas. Masak sehingga rempah garing dan naik bau.

Masukkan ayam dan air secukupnya. Setelah ayam 1/2 masak masukkan tomato puri dan santan cair. Renihkan sebentar. Masukkan kacang badam kisar. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga ayam menjadi empuk dan kuah sedikit pekat.

Opss!! Jangan lupa untuk menyediakan acar timun dan nenas sebagai bahan lauk pelengkap nasi tomato kita. Sangat simple dam mudah di sediakan.

Bahan - Bahannya :
1 biji timun - potong nipis
1/2 biji buah nenas - potong nipis
1 biji bawang besar - potong nipis
1 biji cili merah, buang biji - potong halus
2 camca besar sos tomato
1/2 cawan air masak
2 sudu besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa

Cara : Satukkan semua bahan - bahan yang telah di potong ke dalam mangkuk. Sesuaikan rasa. Hidangkan bersama nasi tomato, ayam masak merah dan acar.

No comments:

Post a Comment