Friday, November 16, 2012
Prol Tapai Keju
Beberapa hari yang lalu ada buat homemade tapai ubi. Kalau duk Penang ni memang susah nak dapatkan tapai. Pergi pasar malam pun tak ada orang jual! Huhu. Sedih! Kalau tapai pulut ada orang jual, tapi itu pun kadang ada, kadang cari tak jumpa juga, nasib kena buat sendiri!Citer pasal tapai ni, lama sangat saya teringin nak cuba cake atau kuih muih yang berasaskan tapai dan hari inilah baru tercapai cita - citaku ini! Hehe. Resepi saya tengok di dapur Hesti. Prol tapai ni texturenya seperti bingka tetapi lembut dan gebu. Psst, si bungsuku sebelum makan bertanya dulu, kuih apa ni?? Sedap!! Syukur! sukee rupanyaa! Thanks ya, Hesti!
Bahan - Bahannya :
300 gram tapai ubi
75 gram gula halus - saya letak 90 gram, cause tapaiku masam sikit!
1/2 sudu teh garam halus
3 biji telur - pukul ringan
70 gram tepung gandum
100 ml susu cair
50 gram margerin - cairkan
1 biji kuning telur - untuk gliss
Keju cheddar secukupnya - di parut
Cara Membuatnya :
Haluskan tapai, gula, garam sehingga gula cair. Masukkan telur kacau sebati. Tambahkan tepung. Kacau sebati. masukkan susu dan margerin. Kacau sekata. Masukkan esen. Sebatikan. Masukkan ke loyang yang di sapu margerin di lapik kertas roti. Bakar pada suhu 180 C selama 20 minit. Sapu dengan kuning telur. Taburkan keju parut. Bakar lagi selama 20 minit sehingga keperangan. Sajikan di dalam bentuk potongan.
No comments:
Post a Comment