Mie Udang Yang Best
1 peket mee kuning ~ dicelur sekejap & tos
500 gram udang segar saiz besar / sedang ~ potong sesungut & kakinya
( kuantiti udang terpulang nak kurangkan atau lebihkan )
1 ½ jug air atau ikut kepekatan kuah yang di inginkan
1 tin kecil tomato puree*
3 ~ 4 sudu besar sos cili*
2 sudu besar sos tomato*
Serbuk pati ayam
4 sudu besar sos nampla@sos ikan*
1 ½ sudu besar gula*
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
3 sudu besar cili kisar
Bahan dikisar (A) :
5 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
1 ½ sudu besar udang kering
air secukupnya
Bahan dikisar (B) :
2 biji kentang sederhana besar ~ direbus hingga empuk & potong kiub
1 biji ubi keledek merah saiz sederhana ~ di rebus empuk
6 ekor udang segar tanpa kulit
air secukupnya
Bahan tambahan :
Telur rebus,cili merah potong, limau kasturi, hirisan daun bawang, tauhu goreng dan tauge yg
di celur sekejap.
Cara Membuat :
Panaskan minyak masak lalu tumiskan bahan2 kisar (A) serta cili kisar & tumis sehingga wangi & terbit minyak. Masukkan bahan kisar (B) & tambahkan air . Kacau rata & biarkan seketika. Masukkan bahan
bertanda (*) secukupnya dan biarkan mendidih. Akhir sekali masukkan udang. Rasa kuah biar secukup rasa , kacau2 kejap & padamkan api. Hidang mee bersama kuah serta bahan2 tambahan yang lain ikut citarasa sendiri.