Assalam buat rakan - rakan saya kat luar sana. Memandangkan cuti sekolah yang agak panjang. Masa inilah semua ahli keluarga dapat berkumpul dan makan bersama - sama. Hari ni masak special sikit ikan siakap kerabu mangga! Boleh di jadikan menu pelengkap untuk juadah makan tengah hari. Rasa ikan yang cukup menyegarkan. Rasa masam sedikit pedas dan manis sangat enak di nikmati bersama - sama nasi panas adalah kenikmatan yang sangat luar biasa. Rasanya meronta - ronta nak tambah satu pinggan lagii. Hehe. Meh kita semak resepi dan bahan - bahan yang perlu di sediakan.
Ikan Siakap Kerabu Mangga
1 ekor ikan siakap
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 biji mangga muda
1 biji tomato - potong dadu
Bawang besar - potong nipis
Cili padi / cili merah - potong nipis
1 sudu teh sos ikan
2 sudu besar jus limau nipis
1 batang serai - potong nipis
1/2 kuntum bunga kantan - potong halus
Garam dan gula secuup rasa
sedikit daun ketumbar - di hiris halus
Cara Membuat :
Ikan di bersihkan, lumur dengan serbuk kunyit, garam dan tabur dengan sedikit tepung jagung kemudian di goreng garing. Sementara itu parut pelam muda, ketepikan. Bawang besar dihiris nipis, tomato yang di potong dadu dan juga cili padi. Campurkan parutan pelam dan bahan-bahan hiris yang lain, sos ikan, jus limau nipis, bawang besar dan juga cili padi. Gaul sehingga sebati dan letak garam, sos ikan dan gula secukup rasa. Hidangkan.
1 biji mangga muda
1 biji tomato - potong dadu
Bawang besar - potong nipis
Cili padi / cili merah - potong nipis
1 sudu teh sos ikan
2 sudu besar jus limau nipis
1 batang serai - potong nipis
1/2 kuntum bunga kantan - potong halus
Garam dan gula secuup rasa
sedikit daun ketumbar - di hiris halus
Cara Membuat :
Ikan di bersihkan, lumur dengan serbuk kunyit, garam dan tabur dengan sedikit tepung jagung kemudian di goreng garing. Sementara itu parut pelam muda, ketepikan. Bawang besar dihiris nipis, tomato yang di potong dadu dan juga cili padi. Campurkan parutan pelam dan bahan-bahan hiris yang lain, sos ikan, jus limau nipis, bawang besar dan juga cili padi. Gaul sehingga sebati dan letak garam, sos ikan dan gula secukup rasa. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment