Masa minum petang tadi sempatlah buat kuih cara pandan. Ringkas jaa! Kuih cara yang lemak - lemak manis dan wangi pandan dan anak - anak memang suka sangat makan kuih ini, pasai kalau gigit kuih ni kuarlah gula cair tuu. Adunan pun buat sikit saja sekali hadap dah licin cukup - cukup untuk keluarga kecilku. Oklah meh kita semak resepi mudah ini! Resepi asal di sini.
Kuih Cara Pandan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan pekat
1 biji telur (kalau kuih melekat / susah nak lekang dari acuan.. boleh ditambahkan sebiji lagi telur)
3 sudu besar minyak masak
1 1/2 cawan air daun pandan (dari 3-4 helai daun pandan)
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
Blend / kisarkan kesemua bahan di atas hingga sebati.
Bahan lain :
Gula putih - untuk inti
1 helai daun pandan
sedikit minyak masak
sedikit pewarna hijau
Blend / kisarkan kesemua bahan di atas hingga sebati.
Bahan lain :
Gula putih - untuk inti
1 helai daun pandan
sedikit minyak masak
Cara Membuat :
Panaskan acuan Kuih cara. Sapu sedikit minyak pada dasar acuan dengan menggunakan daun pandan. Pastikan tiada minyak yang tinggal bertakung. Ceduk dan masukkan bancuhan tepung kedalam acuan hampir hampir penuh (lebih dari 3/4). Biarkan seketika 30 saat supaya tepung di bahagian bawah masak sedikit barulah dimasukkan sedikit gula (1/3 sudu teh).
(Nota: Jika bahagian bawah kuih masih cair, gula yang dimasukkan akan menembusi kuih dan air gula akan keluar dan mengakibatkan kuih melekat pada acuan. Tutup dengan tudung periuk. Pastikan kuih masak dengan sempurna (tiada cairan tepung) barulah di angkat dan pasangkan.
Panaskan acuan Kuih cara. Sapu sedikit minyak pada dasar acuan dengan menggunakan daun pandan. Pastikan tiada minyak yang tinggal bertakung. Ceduk dan masukkan bancuhan tepung kedalam acuan hampir hampir penuh (lebih dari 3/4). Biarkan seketika 30 saat supaya tepung di bahagian bawah masak sedikit barulah dimasukkan sedikit gula (1/3 sudu teh).
(Nota: Jika bahagian bawah kuih masih cair, gula yang dimasukkan akan menembusi kuih dan air gula akan keluar dan mengakibatkan kuih melekat pada acuan. Tutup dengan tudung periuk. Pastikan kuih masak dengan sempurna (tiada cairan tepung) barulah di angkat dan pasangkan.
No comments:
Post a Comment