Wednesday, December 30, 2009

Bergedel Daging



Biasanya bergedel, di makan bersama soto. Tapi hari ini sahaje buat untuk makan bersama sos kegemaran. Macam mana, boleh tak? Ok, boleh yaa?Hehe..

Bahan bahanya :
300 gram ubi kentang - hiris nipis
80 gram daging kisar
1/4 sudu kecil lada sulah
3 ulas bawang putih - kisar halus
Setangkai daun sup dan jugak daun bawang - hiris nipis
1 sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
1 1/2 cawan minyak - untuk menggoreng

Bahan Pencelup :
2 biji telur - di pukul ringan

Cara Membuatnya :
Kentang  di buang kulit dan di cuci bersih. Potong nipis ubi kentang dan  goreng sehingga keperangan. Tumbuk sehingga halus. Campurkan dengan bahan - bahan rempah, bawang putih, serbuk lada sulah, daun sup, daun bawang dan jugak tepung. Gaulkan sehingga sebati.

Panaskan minyak dalam kuali, bulat-bulatkan dan leperkan kentang, celup di dalam telur yang di pukul ringan dan goreng hingga masak atau keperangan.

No comments:

Post a Comment