Sunday, January 31, 2010

Roti keju bercawan


Bahan - bahan
A
480 gm tepung roti
120 gm tepung gandum
110 gm gula halus
10 gm garam
20 gm tepung susu
4 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver

B
1 biji telur
300 ml air

C
60 gm mentega

D
100 gm keju cheddar diparut
Gula pasir kasar utk toping

Cara Membuat
1. Untuk doh: satukan bahan a gaul rata tambah bahan b dan
uli hingga menjadi doh. Tambahkan bahan c dan terus menguli
hingga menjadi doh yang lembut dan anjal.

2. Alih dalam bekas lain dan biarkan 1 jam hingga doh naik
dua kali ganda. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara.
Bahagikan doh kepada beberapa bahagian, bulat bulatkan dan
dan masukkan kedalam paper cup saiz agak besar.

3. Biarkan doh selama 50 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
Sapu dengan bancuhan telur, tabur gula dan parutan keju cheddar.
Bakar pada suhu 180C selama 23 minit.
sumber ~ cik mat gebu

No comments:

Post a Comment