Monday, February 1, 2010

Ayam pedas berempah

Bahan -bahan
1 ekor ayam dipotong, digaul
serbuk kunyit dan garam
3 sudu besar rempah kari
3 sudu besar cili kisar
1 cawan air
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar tomato puri
3 sudu besar sos cili
5 sudu besar madu
2 cm halia dikisar
1 labu bawang besar dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
1 biji tomato dibelah empat
Minyak utk menumis
1 labu bawang besar dimayang
Sedikit garam masala
2 tangkai cili merah dipotong memanjang
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat
1. Goreng ayam separuh masak. Panaskan minyak tumis bahan kisar sehingga
naik aroma. Setelah garing masukkan cili kisar, rempah kari kacau seketika.
dan masukkan air.

2. Kemudian masukkan tomato puri, sos tiram, sos cili dan madu kacau sebati.
Masukkan garam masala, ayam kacau sebati. Kecilkan api. Setelah mendidih
masukkan tomato, cili merah, garam, gula dan bawang besar yang di mayang.

No comments:

Post a Comment