Tuesday, March 9, 2010

Daging berempah


Bahan ~ bahan
1 kg daging ~ potong nipis, cuci, dan tuskan
Rebus sehingga empuk dan ketepikan
20 ulas bawang merah ~ kisar
20 tangkai cili hijau ~ kisar
2 inci halia ~ kisar
1/2 cawan daun pudina ~ hiris halus
1/2 cawan daun pasli ~ hiris halus
1/2 cawan daun ketumbar ~ hiris halus
1/2 cawan tomato puri
1/2 cawan rempah beriani
1 cawan susu cair
3 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar madu
Garam secukup rasa
Rempah campak secukupnya : kayu manis, cengkih
buah pelaga dan bunga lawang
1/2 cawan minyak sapi
2 batang serai ~ dititik
3 sudu besar bawang goreng
1 cawan gajus
2 cawan air
2 helai daun pandan

Cara Memasaknya
Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumis serai, rempah campak dan daun pandan sehingga wangi. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga garing. Masukkan rempah serta tomato puri dan kacau rata. Masukkan garam, madu, jus limau dan daging kacau rata. Tambahkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan susu cair, hirisan daun - daun dan kacau rata. Masak sehingga pekat.Taburkan bawang goreng, gajus dan hidangkan.
sumber ~ saji