Sunday, May 16, 2010

Nasi Panggang Tuna




Bahan - bahannya :
200 gram nasi putih
1/4 labu bawang besar - di cincang
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh lada sulah
1 sudu makan marjerin
1/4 labu bawang besar - hiris panjang
1/4 biji capsicum merah
100 gram tuna dalam tin
50 gram cendawan butang - di belah dua
1 biji tomato, buang bijinya dan potong dadu
1 sudu makan pes tomato
3/4 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kasar
1/2 sudu teh gula pasir
1 sudu teh oregano
350 ml air
25 gram keju mozzarella
1 sudu makan minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :
1. Tumis bawang besar dengan marjerin sehingga naik baunya. Masukkan nasi,
garam dan lada sulah. Kacau rata. Masukkan ke dalam mangkuk  tahan  panas
yang di sapu marjerin. Tumis bawang besar dan capsicum hingga naik bau. Ma-
sukkan tuna, cendawan dan tomato. Kacau rata.

2. Masukkan pes tomato, garam,  lada hitam  dan gula.  Kacau rata.  Tuang air.
Masak sehingga sebati. Masukkan oregano. Kacau rata. Tuangkan ke atas nasi.
Taburkan keju mozzarella. Bakar 20 minit dengan suhu 170 C.