Friday, May 21, 2010

Pulut Sambal Gulung


Cemilan dari beras pulut memang sangat sedap! Harini nak cuba buat pulut sambal yang di gulung, pasti menarik, kan? Ini diaa, jeng - jeng...

Bahan - bahan
1/2 kg beras pulut
1/2 biji kelapa parut
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 cm lengkuas
50 gram udang kering
4 sudu besar cili kisar
1 sudu teh pati ayam
Garam dan gula secukupnya

Cara Membuatnya :
Pulut di kukus dan di tanak sehingga masak.  Semua  bahan  di kisar   kecuali kelapa. Panaskan minyak, tumis bahan - bahan yang di kisar hingga naik minyak. Campurkan kelapa, gaul hingga sebati. Gaul di atas api sedang, sehingga kelapa sedikit kering.

Pulut  yang telah masak tadi di letakkan di dalam loyang alas  loyang dengan plastik. Ambil pulut dan ratakan.  Di atas pulut tadi, taburkan kelapa yang telah di masak tadi. Gulung pulut dan padatkan. Potong - potong  dan hidangkan.