Saturday, September 11, 2010

Jagung Bakar Bersantan


Salam, dan selamat menyambut hari Raya Aidilfitri untuk semua nyaa.. Pasti menu sedap - sedap ada kat rumah tuu,kan? Rendang, ketupat, biskut raya aneka rasa. Apapun, dengan ingatan tulus ikhlas ingin mengucapkan Salam Lebaran Maaf Zahir dan batin. Jom simak satu resepi yang mudah ini !

Bahan - Bahan :
500 gram jagung manis
2 biji cili merah - dibuang biji
1 ulas bawang putih
100 ml santan dari 1 biji kelapa
1/2 sudu makan gula pasir
1/8 sudu teh garam
Arang untuk membakar

Cara Membuat :
Kisarkan cili merah dan bawang putih. Rebus santan, rempah kisar, gula pasir dan garam  sambil dikacau sehingga naik minyak. Sapukan ke jagung. Bakar jagung sehingga masak, sambil sesekali di sapu baki rempah tadi.