Wednesday, July 6, 2011

Ayam Bakar Ala Thai


                                                 
Jemu juga jika makan masakan yang hampir sama setiap hari. Jika mahu mengubah
cita rasa daripada kebiasaanya, boleh mencuba ayam bakar ala Thai ini. Resepi yg
ringkas tapi menyelerakan, sesuai dihidangkan untuk menu makan siang bersama
nasi, ataupun dimakan panas dengan cicahan sos kegemaran.

Bahan - bahannya:
1 ekor ayam - kerat 8 bahagian
1 sudu teh air perahan lemon
4 ulas bawang putih - parut
2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu makan kicap ikan
1/2 sudu makan kicap masin
1 cm lengkuas - ketuk
2 cm halia - dihiris
4 biji cili kering- cincang kasar
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh gula pasir
200 ml santan daripada 1/2 biji kelapa
3 tangkai daun ketumbar - cincang kasar

Cara Membuatnya :
Lumur ayam dengan  air perahan lemon, bawang putih parut, kicap manis, kicap
ikan dan  kicap masin. Perapkan selama 30 menit. Masukkan lengkuas, halia, cili
kering, garam, serbuk lada sulah, gula pasir dan santan. Kacau rata.

Masak diatas api kecil sehingga masak dan menyerap kering. Masukkan daun
ketumbar. Kacau rata. Angkat. Bakar ayam, sambil di sapu baki rempah sehingga
terbit aroma dan kecoklatan.

                                        
       

No comments:

Post a Comment