Saturday, July 2, 2011

Ikan Rempah Kuning



Salam di hari Sabtu yang ceria. Kau orang ceria tak ? Share lagi satu jenis masakan kampung ala mak saya tercinta yang jauh di mata but dekat di hati. Sebetulnya resepi ini ada pelbagai , ini cara saya membuatnya. Jom tengok!

Bahan - bahan :
500 gram ikan bawal - cuci dan toskan 
2 cm lengkus - diketuk
1 biji limau nipis
2 batang serai - di ketuk
3 - 4 ketui cabai melaka - di ketuk
1/2 camca teh cuka
Sedikit daun bawang - potong memanjang
1 biji tomato - belah empat
2 - 3 keping daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Rempah dikisar :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 cm halia
1/2 camca teh biji lada sulah
2 cm kunyit hidup         

Cara Membuatnya :
Lumur ikan bawal dengan air perahan limau nipis dan garam. Ketepikan sekejap. Kemudian bakar ikan sehingga masak.  Panaskan minyak sayur, tumiskan rempah kisar dan daun limau purut sehingga naik bau. Masukkan serai dan jugak lengkuas. Masukkan sedikit air masak sehingga mendidih dan kuah sedikit pekat.  

Masukkan ikan bawal yang telah di bakar tadi, masukkan potongan daun bawang, cabai melaka, tomato dan cuka. Sesuaikan rasa. Masak sehingga rempah menyerap pada ikan. Hidangkan panas.


                                                                         

No comments:

Post a Comment