Monday, December 29, 2014

Blueberry Cake dan Cupcake


Tempahan blueberry cake dan cupcake untuk Ustazah Ma. Terimakasih.


Homemade Puff Pastry dan Cream Horn


Hari ni rajin sikit membuat adunan, melipat, membentuk puff pastry sendiri! Saja untuk melatih otot - otot tangan yang dah lama tak menguli tepung, hehe. Selain untuk menambah skill memasak di dapur ya rakan - rakan semua.. hanya perlukan kesabaran insyaallah menjadi nati puff pastry kita! Snack ini masih salah satu variasi dari puff pastry, bentuknya yang seperti tanduk dengan isi yang creamy dengan rasa kastad yg sedap sesuai untuk membuat jamuan atau teman minum teh di di petang hari. Jemput tengok resepi kat bawah ni! Untuk cara - cara melipat boleh rujuk di sini !


Puff Pastry
400 gram tepung gandum
1/8 camca teh garam
50 gram mentega
220 ml air
300 gram majerin pastry (yang ni boleh beli kat kedai jual bahan2 baking)
Sedikit tepung untuk ditabur

Cara Membuat :
Dalam bekas, satukan tepung gandum, garam dan mentega, gaul rata. Tuang air sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk, jika air habis dan doh sedikit melekit, tabur sedikit tepung. Rehatkan doh 15 minit.

Ambil doh tadi, tabur tepung pada permukaan meja kerja dan juga alat pencanai. Canai doh tadi sehingga mendapat bentuk seakan2 huruf "T", macam dalam gambar. Letak kan majerin pastry ditengah2 dan bungkus kemas2. Mulakan dari bahagian kanan dan kiri, kemudian bahagian atas dan bawah. Tabur sedikit tepung dan terbalikkan doh.

Canai doh sehingga mencapai ketebalan 0.5 cm, canai berhati2 dan jangan tekan kuat sangat masa mencanai, nanti majerin pastry terkeluar.
Lepas tu lipat seperti dalam gambar 4 dan lipat kan lagi seperti gambar 5 (lipat buku). Kemas2kan dan rehatkan 15 minit.

Kemudian pusing kan lipatan tadi 90 darjah (bahagian berlipat yang tadi di depan, pusingkan ke tepi). Canai perlahan2 sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm juga, dan buat lipatan yang sama macam no 5. Rehatkan lagi 15 minit.

Ulangi proses mencanai dan melipat sebanyak 2 kali lagi dan rehatkan 15 minit setiap kali selesai proses melipat. Buat hingga siap.
Akhir sekali, canai doh tadi sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm, kemaskan dan jika besar boleh kerat 2. Masukkan dalam plastik dan simpan dalam freezer untuk kegunaan kemudian....

Untuk membuat horn nipiskan adunan puff pastry potong saiz 1x 15 cm dan lilitkan ke acuan horn yang telah di sapu nipis marjerin kemudian sapu dengan kuning telur dan tabur dng gula pasir kasar. Bakar pada suhu 180 C atau sehingga keperangan. Intikan dengan custard filling.


Custard Filling ( Kak Yati )
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula kastor
1 1/3 cawan susu segar
30 gram mentega
1 camca teh esen vanilla

Cara Membuat :
Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat.
Padamkan api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Paipkan pada horn yg dah siap di bakar tadi.

Thursday, December 18, 2014

Kuih Cara Berlauk yg Mudah


Yang ini ( kuih cara ) menu sarapan simple dan  mudah saja nak buatkan? Untuk intinya boleh di sesuaikan menurut selera dan citarasa yaa, boleh letak ayam, daging atau udang pun sedap juga! Semak resepi mudah kat bawah ni, kalau ada masa bolehlah di cuba..

Bahan Untuk Inti
2 keping daging ayam Ramly - haluskan dng garfu
1/2 biji bawang besar - cincang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus2
2 camca besar rempah kari daging
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Hirisan daun bawang secukupnya

Cara Membuat :
Panaskan sedikit minyak dalam kuali tumis bawang besar, bawang putih, hingga harum, dan rempah kari, kacau rata dan masak hingga rempah garing. Masuk daging ayam cincang dan kacau rata. Tuang air dan biar hingga kering. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan sebahagian cili merah yang didadu dan juga sebahagian hirisan daun bawang. Gaul rata, rasa dan jika ok, matikan api. Sejukkan..

Bahan Membuat Kuih Cara
150 gram tepung gandum
1 biji telur gred A
200 ml susu cair
2 camca besar mentega cair
Secubit garam
1 - 2 titik pewarna makanan kuning
Sedikit air jika perlu

Cara Membuat :
Satukan semua bahan2 untuk kuih cara, kacau rata dengan whisk hingga tidak berbintil2. Kemudian tapis dan rehatkan sebentar. Boleh juga dimasukkan ke dalam alat pengisar makanan, dan kisar hingga halus. Ketepikan. Panaskan acuan kuih bahulu atas dapur gas, gunakan api paling kecil. Sapu setiap cetak dengan sedikit minyak makan. Masukkan adunan kuih cara tuang 3/4 penuh.

Bila tepi kuih kelihatan pucat, masukkan 1/3 camca teh bahan inti di bahagian tengahnya. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk. Biar 30 saat, buka dan bila permukaan kuih kering, boleh angkat. Buat kaedah sama dengan baki bahan - bahan tadi.


Roti Lapis daging Berkeju


Salam semua. Bersua kembali dengan entri yang di buat beberapa hari yang lalu. Resepi mudah untuk minum petang atau juga untuk sarapan. Hidang dengan sos kegemaran atau di makan panas - panas memang sangat sedap, apalagi kalau ada budak - budak kat rumah masa cuti sekolah kejap saja boleh habiss! Resepi saya follow dari web Kak Ita. Terimakasih yaa.

Roti Lapis daging Berkeju
12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping slice Cheese
Keju Cedar parut
garam secukup rasa

Cara Membuat :
Mula-mula, sediakan loyang atau bekas pembakar. Oles bekas atau loyang pembakar dengan butter
Campurkan telur, susu dan secubit garam dan kocok hingga telur sebati dengan susu. Ambil roti dan celupkan dalam adunan susu dan telur tadi.Susun dalam loyang pembakar satu lapisan. Kemudian ratakan inti daging di atasnya.


Susunkan pula slice chese atas inti daging tadi. Kemudian ulang proses yang sama hingga habis roti.
Baki susu dan telur tadi tuang dalam loyang pembakar. Lapisan terakhir letakkan inti daging kemudian taburkan dengan parutan keju. Bakar dalam ketuhar dengan suhi 170 ~ 180 C selama 40 minit. Angkat setelah masak tunggu suam sikit dah boleh di potong. Makan panas-panas memang sedap sangat..

Resepi Inti Daging
300 gm daging cincang atau 4 keping daging burger - di hancurkan
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 labu bawang besar - di dadu
1/2 peket perencah black paper Maggi / sos lada hitam
1 batang lada merah - hiris halus
daun sup dan daun bawang - di mayang
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat :
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga harum. Masukkan daging dan goreng hingga daging empuk. Tambah sedikit air jika terlalu kering. Masukkan perencah black paper atau sos lada hitam dan gaul rata. Masukan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kering dan daging empuk Masukkan daun sup dan daun bawang gaul rata.Tutup api dan biarkan sejuk.

Congo Bars


Assalam. Tengah cari - cari kudapan yang simple, cepat dan tentunya sedap so petang  tadi dah jatuh hati dengan resepi congo bars ini! Banyak blog masakan yang dah mencuba dan semua respon yang saya baca mengatakan  positif  jadi teruja jugak. Inilah hasil dan kejadian congo bars hasil godeg di dapur yaa, yuk cuba kawan - kawan!

Congo Bars
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
220 gm gula perang
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gram chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

Cara Membuat :
Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.Masukkan esen vanila.

Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.

Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer keperangan.

Wednesday, December 17, 2014

Flower Cake Order

Tempahan dari Umi untuk acara perpisahan di Sekolah Menengah Kebangsaan Batu Maung, semoga berkenan dan terimakasih kerana selalu menempah. Untuk yg berminat boleh call atau whatsapp saya 017 - 4938775. Terimakasih.

Saturday, November 8, 2014

Sup Wantan


Salam. Petang tadi sempat menyiapkan sup wantan ini untuk hidangan anak - anak. Masakan ala - ala Cina kononnya! Untuk bahan - bahan saya gunakan  apa yang tersedia dan stok barang yang ada kat dapur dan untuk intinya boleh di pelbagaikan yaa, letak ikan, ayam, udang yang terlebih dulu kena di kisar halus. ( boleh gunakan food processor ) Mana satu yang menjadi pilihan? Kalau saya gunakan ikan tenggiri, kebetulan memang tengah ada stok di rumah. Sup wantan enak disajikan panas-panas, apalagi kalau cuaca mendung atau tengah musim hujan memang best sangat - sangat!




Sup Wantan
Kulit wantan -  boleh dibeli dipasaraya
1 bahagian rangka ayam
4 keping tauhu putih - belah dua bahagian
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
2 cm halia muda
2 ulas bawang putih - di titik
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 liter air

Bahan inti:
250 gram isi ikan tenggiri -  dicincang halus
120 gram tepung sagu / tepung ubi
1 tangkai daun bawang - dicincang halus
1 biji putih telur
150 gram labu siam - parut halus
2 ulas bawang putih - kisar halus
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Sedikit garam dan serbuk pati ayam

Cara Membuat :
Rebus rangka ayam, halia, bawang putih, daun sup dan daun bawang sehingga naik aroma dan air tinggal anggaran 800 liter.Tapis ke dalam periuk lain. Buang hampas. Yang tinggal hanya air sup yang jernih. Ketepikan

Untuk Inti : Campurkan semua bahan inti. Kacau rata. Sudukan inti ke dalam kulit wantan dan juga tauhu putih. Lipat dalam bentuk tiga segi. Guna sedikit air untuk melekatkannya. Lipat hujungnya ke belakang dan ketemukan kedua lagi hujungnya. Lekatkan dengan air. Buat sampai habis.

Didihkan kuah sup tadi. Masukkan lada sulah, serbuk pati ayam dan garam secukupnya.Masukkan tauhu tadi. Kemudian masukkan pula wantan. Wantan mengambil masa tak sampai 5 minit untuk masak. Terus padamkan api. Bila menghidang, taburkan bawang goreng dan hirisan daun bawang.


Wednesday, October 22, 2014

Sup Cendawan Berkrim


Assalam, dah sarapan ka belum? Hari ni kita ada buat sup cendawan berkrim la pulak! Sesekali hirup sup berkrim cam ni sedapp la jugakan. Semua menggunakan bahan - bahan yang fresh rasanya nya pun lebih berkhasiat dari pada beli yang ready made di dalam tin tu kan! Lebih baik buat sendiri di rumah ya rakan - rakan semua! Resepi senang dan simple..

Sup Cendawan Berkrim
100 gram cendawan butang jenis segar
600 ml air
1 tin susu sejat
1 kiub ayam
1 biji bawang besar - didadu kasar
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 camca besar mentega
50 gram tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa dan sedikit lada hitam
Sedikit cincangan daun parsley -  untuk hiasan

Cara Membuatnya :
Cendawan dibasuh. Asingkan 4 - 5 kuntum cendawan tadi dan didadu sederhana besar. Manakala yang selebihnya, hiris kasar. Ketepikan. Dalam kuali panaskan mentega, masukkan cendawan dan goreng hingga layu. Tambah bawang putih dan bawang besar, goreng hingga bawang besar layu sahaja. Masukkan tepung dan kacau rata. Gunakan api kecil.

Tuang air dan susu cair, kacau rata, masukkan kiub pati ayam dan biar mendidih perlahan sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat. Padamkan api dan biar ianya suam. Kemudian kisar halus, tuang dalam kuali semula.

Masak dengan api perlahan hingga mendidih, masukkan cendawan yang didadu tadi, tambah serbuk lada putih dan kacau rata. Masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hidangkan dengan menabur sedikit cincangan daun parsley dan taburan serbuk lada hitam serta roti bawang putih jika suka.



Friday, October 10, 2014

Ayam Goreng Lengkuas ala Restoran Padang


Salah satu resepi ayam goreng ala restoran Minang. Mungkin boleh di jadikan salah satu menu pilihan untuk lauk pauk makan tengah hari. Jom kita cuba di rumah untuk hidangan keluarga. Kalau di lihat dari cara penyediannya cukup mudah, serba ringkas dan sedap!

Ayam Goreng Lengkuas
1 ekor Ayam - potong sesuai selera
1/2 sudu makan air asam jawa
300 ml air
4 inci lengkuas - di parut
3  batang serai - di ketuk
3 helai daun salam
Minyak goreng secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bumbu / Rempah Di Kisar :
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu besar biji ketumbar
2 biji buah keras
1/2 sudu teh biji lada putih / sulah
2 cm kunyit
1 cm halia

Cara Membuat :
Siapkan kuali, campur jadi satu ayam, lengkuas parut, daun salam, serai, air asam jawa, air, rempah kisar, garam, lada sulah dan gula pasir. Kacau rata. Masak dengan api sedang sampai kuahnya hampir pekat dan rempah meresap. Angkat.

Pisahkan ayam dengan bumbu lengkuas. Goreng ayam hingga keperangan , angkat. Ketepikan.
Goreng baki rempah / bumbu lengkuas tadi, sehingga garing. Toskan. Sajikan ayam goreng dengan taburan serunding lengkuas.

Thursday, October 9, 2014

Tempahan Kek


Birthday cake untuk Adik Afrina, selamat menyambut hari lahir dan terimakasih..

Tuesday, October 7, 2014

Ayam Tandoori


Petang tadi ada buat ayam tandoori di makan bersama nasi putih jaa. Rasanya dah banyak kali buat ayam tandoori ni yang versi panggang atau pun goreng keduanya sama sedapnya! Untuk resepi ayam tandoori kali ini saya ambik resepi dari majalah masakan dan rasanya memang sangat sedap!

Ayam Tandoori
1 ekor ayam - saya guna kepak ayam
1 labu bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 1/2 sudu makan halia kisar
3 sudu besar yogurt
1 sudu kecil madu
Sedikit pewarna merah
1 sudu makan serbuk kunyit
1 1/2 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
Garam secukup rasa

Cara Membuat :
Kisar semua bahan - bahan rempah hingga sebati. Masukkan bahan yang telah dikisar bersama bahan yang lainnya. Masukkan ayam dalam plastik berzip. Kemudian Perap dalam peti sejuk semalaman atau paling kurang 2 jam. Susun ayam dalam tray kemudian bakar dalam suhu 180 C selama 1 jam. Balik - balik kan ayam supaya rata masaknya. Bolehlah dihidangkan dengan nasi beriani atau roti nan serta raita.


Related Posts with Thumbnails

Monday, October 6, 2014

Homemade Cornmeal Pizza Crust


Assalam. Dua - tiga hari lepas ada beli cornmeal lama juga tercari - cari benda antik ini. Hehe. Saya pun beli satu peket untuk membuat salah satu resepi base pizza yang menggunakan bahan cornmeal.
Dah lama mengidam base pizza ala - ala Domino laa kononya. Kita layan! Resepi asal boleh tengok di sini!

Homemade Cornmeal Pizza Crust
2  cup tepung gandum / tepung roti
1/2 cup cornmeal
1 1/2  tsp yis
1/2 tsp garam halus
2 tbsp olive oil
1 cup air suam

Cara Membuat :
Masukan semua bahan - bahan untuk membuat pizza ke dalam mangkuk adunan. Kecuali garam. Uli adunan diatas tempat permukaan yang ditabur dengan sedikit tepung sehingga licin  masukkan garam uli hingga kalis dan tidak melekat. Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan yang dilenser dgn sket minyak dan ditutup dgn cling film. Biarkan ianya rehat selama 45 minit.

Uli aduan semula untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian.Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yg dikehendaki. Letakkan sos dan toping kegemaran. Bakar di dlm oven pd suhu 180 C selama 5 - 8 minit keluarkan dan enjoy!


Saturday, October 4, 2014

Gulai Nangka Muda Bersama Daging Tetel


Salah satu menu serba ringkas lagii!!  Gulai seperti ini tidak susah untuk dimasak. Satu lagi kalau dibiarkan untuk beberapa jam, lagi sedapp rempah - rempah semua dah mesra kan. Kalau anda suka, anda boleh masukkan daun kunyit untuk menaikkan aroma! Kita semak resepi kat bawah ni..

Gulai Nangka Muda Bersama Daging Tetel
1/2 kg nangka muda yang telah siap disiang dan potong kiub - direndam
100 gram daging tetel - rebus hingga empuk dan toskan
Serbuk kunyit secukupnya
1 helai daun kunyit - disiat
2 batang serai - dititik
500 ml santan cair
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu

Bahan Kisar :
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
5 biji cili padi 
2 biji cili merah - di buang biji

Cara Membuat :
Rebus nangka muda sekejap ( kurang lebih 20 minit ), kemudian toskan. Masukkan ke dalam periuk bersama serai yg dititik dan bahan - bahan kisar halus  yg telah di tumis dng sedikit minyak. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih. Masukkan daging tetel yang telah di rebus tadi. Kacau rata.

Perasakan dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan daun kunyit. Kacau rata dan masak dengan api kecil hingga mendidih dan dikacau selalu. Masak sekejap, dan rasa jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih sambal belacan, ikan masin. Yumm..


Saturday, September 27, 2014

Ayam Berkismis


Siang tadi tadi sempat menyediakan juadah untuk makan tengah hari, resepi ringkas saja bahan - bahan selalu tersedia di dapur rumah! Satu lagi masakan ini cepat, jadi untuk ibu - ibu bekerja juga sesuai. Ayam Berkismis ni pun tak pedas, budak - budak pun boleh menikmatinya. Resipi serba ringkas seperti dibawah ni yaa..

Ayam Berkismis
1 ekor ayam - potong sesuai selera dan di goreng separuh masak
1/2 cawan bawang merah - kisar
2 sudu besar bawang putih - kisar
1/4 cawan cili kering - kisar ( kalau tak nak pedas boleh masukan dengan sos cili )
4 cm lengkuas - tumbuk
1 cawan kismis kuning - kisar
Garam dan gula secukup rasa
4 helai daun limau purut
1 sudu besar ketumbar biji - tumbuk

Cara Menyediakan :
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, ketumbar dan bawang putih sehingga garing. Masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan bahan - bahan lain. Kuali atau pun periuk yang di gunakan hendaklah di tutup. Gaul sebati sehingga ayam masak dan kuah sedikit pekat.


Aneka Tempahan


Assalam buat semua reader, beberapa tempahan sepanjang minggu ini.  Pertanyaan dan juga order boleh hubungi saya sms atau whatsapp 017 4938775. Area P.Pinang saja. Terimakasih.

Tempahan Biskut Arab.


Tempahan kek dengan toping cheese meleleh.


Tempahan coklat cupcake.


Tempahan Trifle.


Tempahan Puff.

Monday, August 25, 2014

Tempahan Kek


Order dari Encik Zam untuk isteri tersayang yang menyambut hari lahir petang tadi. Terimakasih.


Thursday, August 14, 2014

Pulut Serunding


Bertemu kita sekali lagi di hari kamis yang ceria ini. Lama tak makan pulut serunding buatan sendiri. Gara - gara dah teringin sangat, jadilah petag ni kita layan pulut yang di salut serunding kelapa. Buatnya tidak lah susah mana, hanya pulut yang ditanak (tapi saya kukus) kemudian dibentukkan bulat ajee. Jom kita intai resepinyee!!


Pulut Serunding
300 gram beras pulut - cuci dan rendam 30 minit dan toskan
Santan cair secukupnya
1/4 camca teh garam
1 helai daun pandan - disimpul

Bahan Serunding
1 biji kelapa  - diparut
2 batang serai -  hiris halus*
2 ulas bawang putih*
5 biji bawang merah*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
4 biji cili merah*
3/4 camca besar ketumbar* - sangai
1/2 camca teh jintan halus* - sangai
1/2 camca teh jintan kasar* - sangai
1 camca besar udang kering  -  rendam 10 minit dan toskan*
2 camca besar gula pasir* (*dikisar halus)
Garam secukup rasa

Cara Membuat :
Tumis bahan - bahan bertanda (*dikisar halus)  hingga harum, masukkan garam dan juga kelapa parut, gaul rata. Kecilkan api dan masak sambil dikacau selalu hingga serunding berderai tetapi tidak kering. Angkat dan sejukkan.Panaskan kukusan, masukkan pulut dalam bekas dan tuang santan cair sehingga separas pulut.

Masukkan garam dan gaul rata. Letak daun pandan dan kukus 20 minit, gaul pulut dan kukus lagi 5 minit. Angkat dan sejukkan.Sarung tangan dengan plastik bersih, ambil sedikit pulut dan kepalkan. Golek dengan serunding sehingga membaluti pulut. Boleh dihidangkan.


Tuesday, August 12, 2014

Sayur Lodeh Udang Basah






Assalamualaikum semua.. Sayur lodeh ni saya makan bersama nasi impit resepi macam biasa je, pada peminat sayur lodeh tu, bolehlah mencubanya, manalah tahu mungkin ia akan menjadi hidangan yang paling di gemari oleh keluarga nanti. Tak payahlah tunggu hingga hari istimewa untuk mencubanya. Jadikan setiap hari dalam hidup anda adalah istimewa!!

















Sayur Lodeh Udang Basah
  • 100 gram kacang panjang - potong 1 inci
  • 2 biji terung - potong bulat
  • 100 gram kobis bulat - potong sesuai selera
  • 1 peket tempe - potong kecil dan di goreng
  • 2 keping tauhu putih - potong dadu dan di goreng
  • 1 peket pucuk kering dan suhun - rendam hingga kembang
  • 1 - 2 batang serai - di titik
  • 1 biji kelapa - ambil santan
  • 100 gram udang kecil
  • 10 gram kunyit hidup - kisar
  • 3 ulas bawang merah - kisar
  • 1 sudu besar udang kering - kisar
  • 2 helai daun salam

Cara Membuat :
Masukkan bawang, serai, daun salam, kunyit hidup, udang kering dan santan ke dalam periuk. Jerang hingga mendidih. Hendaklah di kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak. Masukkan kesema sayur yang sudah di potong, tempe, pucuk, tauhu kering dan suhun. Biarkan hingga mendidih Masukkan udang dan garam secukup rasa. Hidangan sayur lodeh bersama nasi impit!


Sunday, August 10, 2014

Tuna Roll


Assalamualaikum semuaa..
Meroti la pulak. Kali ni resepi dicopykan dari blog Dapur Tanpa Sempadan. Minta izin yea Cik Mat. Pada saya  roti ini sangat sedap dan mudah untuk disediakan. Buat dua jenis versi untuk keperluaan anak-anak menikmatinya untuk sarapan pagi dan juga minum petang.


Roti  versi yang kedua dari resepi doh yang sama canai doh roti tadi dalam bentuk empat segi tepat, kemudian potong kepada beberapa bahagian dan lilitkan pada sosej, pasti kan punca doh tadi berada dibawah lilitan pertama, ini utk mengelakkan doh terbuka. Lilit hingga ke hujung dan selit kan bawah lilitan terdahulu. Kemaskan dan susuh dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. 

Tuna Roll
250 gram tepung roti ( high protein flour )
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 gram susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur ( pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang )
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam ( kalau guna Breadmaker guna air biasa )

Bahan Inti :
1 camca besar mentega - dicairkan
1 tin tuna, ditoskan biar kering - lecek hancur
2 1/2 camca besar Mayonnaise
1 biji bawang besar - dadu kecil
1 pokok daun bawang (atau daun kuchai) - hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan
1 biji limau kasturi - perah jusnya (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar - asingkan sedikit untuk hiasan

UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit.

UNTUK ROLL TUNA SANDWICH :- Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi. Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan. Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh. Gulung seperti swissroll dan ketatkan. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar. Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang. Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabur baki hirisan daun bawang.


Adunan yang siapp di bakar..

Saturday, August 2, 2014

Bihun Sup Utara



Salam..
Juadah saya hari ini, buat bihun sup. Menghabiskan stok daging yang ada dalam fridge kerana hari isnin nanti dah nak mula sibuk denga rutin harian balik. Bihun sup utara adalah salah satu menu favorite kami sekeluarga
dan untuk lebih sedap lagi jika menggunakan tulang lembu segar! Jom layan resepi kat bawah ni!




















Bihun Sup Utara
  • 1 bungkus Mihun 
  • 1/2 sudu teh pewarna kuning telur 
  • Daun sup 
  • Daun Bawang 
  • Bawang goreng 
Cara membuat :
Rendam bihun hingga lembut. Celur bihun dalam air panas dan masukkan pewarna kuning telur. Angkat dan toskan. Sementara tu siapkan sup dan sambal sebagai pelengkap bihun sup.



Bahan Membuat Sup
  • 1 kg tulang dan daging lembu 
  • 5 - 6 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1-2 inci halia 
  • 1 sudu besar lada putih
  • 1 sudu kecil campuran jintan manis dan jintan putih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 2 kulit kayu manis
  • 4 biji pelaga
  • 1 sudu besar rempah sup ( serbuk) 
  • Sedikit gula batu dan garam
  • sedikit perasa / kiub ayam 
Cara Membuat :
Tumbuk lada putih, jintan, halia, bawang merah dan bawang putih. Kemudian tumis kayu manis, bunga lawang, pelaga dan bahan tumbuk hingga wangi dan kering airnya. Masukkan, semua rempah, air hingga 3/4 periuk. Masak hingga daging empuk. Sesuaikan rasanya. Tutup api, hidangkan dengan bihun celur tadi dan juga sambal jika suka.


Bahan Membuat Sambal ( Fiza Cooking )
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 3 ulas bawang merah - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • Minyak untuk menumis
  • 1 sudu besar cuka makan
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan - bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tomato dan juga sos cili kacau rata sehingga sebatii dan pecah minyak. masukkan cuka, garam dan gula. Masak sehingga sambal memjadi pekat. HIdanghan bersama bihun sup tadi.

Friday, August 1, 2014

Spaghetti Panggang Berkeju



Hari ini tiba - tiba ada orang tu request nak makan spagheti. Saya sangat suka sebab spagheti lah yang paling ringkas sekali nak masak. Bahan - bahan pun memang dah stand by kat rumah. Tak payah pergi kedai. Untuk sedekit kelainan resepi spageti hari ini setelah di masak saya masukan ke dalam mangkuk anti panas yang di sapu sedikit minyak dan di tabur dengan mozarella cheese dan daun pastry segar. Yummy di makan semasa panas!









Spaghetti Panggang Berkeju

  • 1 peket spaghetti
  • 200 gram daging lembu cincang
  • 200 ml susu
  • 1 labu bawang besar kuning - di cincang halus
  • 1 ulas bawang putih - di cincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 4-5 tomato segar ranum - di dadu
  • 1 batang carrot - di dadu kecil
  • 2 batang celery - di dadu kecil
  • 1 tin cendawan butang - dihiris Spag
  • 1 kiub stok daging lembu
  • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
  • Sedikit garam, lada sulah dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun
  • 2 sudu besar butter
  • Parutan keju mozarella

Cara Membuat :
Rebus 1 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam . Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.

Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun, masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk / saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.

Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.

NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.

Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat. Sediakan mangkuk anti panas masukan spagheti dan tabur dengan mozareela cheese dan daun pastry. Bakar sekejap di dalam oven sehingga keju mencair selama 15 minit.