Wednesday, December 16, 2015

Tutti Frutti Cookies


Assalam dan Bismillah..
Nak buat cookies tapi tak dak stok telur kat rumah, jadi jee buat yang eggless cookies. Jimat dan cermat di zaman gst lol! Hihi.. Saya yakin bukan sahaja kanak-kanak, tetapi ramai di antara kita yang gemarkannya. Walaupun tiada pemakaian telur rasa cookies ini boleh di katakan sangat istimewa!! Cookies ini berwarna-warni dan cantik menurut pandangan saya dan cukup mudah untuk membuatnya di rumah. Anak-anak saya juga menyukainya. Anda juga berminat untuk mencuba.. ?

Tutti Frutti Cookies
150 gram buah - buahan kering campuran
250 gram tepung serba guna
50 gram tepung kastard
15 gram susu tepung
1 tsp serbuk penaik
150 gram mentega
120 gram gula aising
1/2 tsp paste nanas
2 tbsp susu cair

Cara Membuat :
Ambil mangkuk masukan buah-buahan  kering, tepung serba guna, tepung kastard, susu tepung, serbuk penaik campurkan hingga rata. Ketepikan. Ambil mangkuk lain masukan mentega, gula aising, paste nenas pukul hingga berkrim, tambah susu atau air, gaul hingga sebati. Masukan tepung dan campuran buah-buahan kering, gaulkan hingga menjadi doh dan bahagikan doh menjadi 2 bahagian dan gulung dengan kemas, letakan doh yang dah siap di bentuk di atas plastik. Rehatkan di dalam peti sejuk untuk 30 menit atau sehingga doh agak keras. Potong nipis menggunakan pisau yg tajam. Bakar pada suhu 160 C sehigga cookies masak.


Monday, December 14, 2015

Chocolate Crinkles Cookies


Assalam dan Bismillah..
Hmm harini tayang buat biskut coklat crinkles, rasanya seakan bronies pun ada. Lama rasanya nak mencuba resepi ni tapi ntah kenapa asyik tertangguh dengan benda lain saja! Adunannya begitu lembut dan perlu di simpan semalam dahulu sebelum di bentuk, kejadiannya sangat cantik merekah - rekah dan rasanya juga sedapp..


Biskut Chocolate Crinkles
Bahan A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula caster
1/2 cawan gula perang
2 cawan tepung gandum
1/4 tsp garam halus
2 tsp baking powder

Bahan B :
3 biji telur
1/2 cawan minyak masak
1/3 cawan cream masam / natural  yogurt

Bahan Salut :
1 cawan gula aising

Cara Membuat :
Di dalam bekas sebatikan bahan A dengan menggunakan whisk. Gaul sekata. Di dalam bekas lain campur bahan B pukul sebati. Masukkan sedikit demi sedikit bahan kering ke dalam bahan basah, gaul menggunakan spatula hingga sebati dan tiada gumpalan.

Tutup menggunakan plastik dan rehatkan semalam di dalam peti sejuk. Panaskan oven pada suhu 180 Celcius. Lapik baking tray dengan kertas silikon / baking paper. Ambil sedikit doh dan bulatkan, golekkan ke dalam gula aising. Susun di atas baking tray. Bakar selama 10 - 15 menit. Sejukkan.


Monday, December 7, 2015

Kek Gulung Warna


Assalam dan Bismillah, hari ni buat kek lagi untuk kudapan dan minum petang saja. Simple dan sangat lembut.. Proses membancuh dan membakar sama macam buat kek biasa tapi proses mengulung perlukan perhatian yaa.. Intai resepinya!

Kek Gulung Warna
1/2 cup tepung kek / tepung gandum - ayak
4 biji kuningg telur + 2 tbsp gula kastor
2 tbsp susu cair / susu segar
2 tbsp minyak jagung / minyak masak
1 tbsp tepung jagung - ayak
4 biji putih telur + 1/4 cawan gula kastor
Pewarna di gemari

Bahan Filling :
3/4 cawan whipping cream - pukul hingga gebu dam masukan paste strawberry, pukul rata.
1/2 tsp strawberry paste

Cara Membuat :
Di dalam mangkuk adunan sebatikan kuning telur bersama 2 tbsp gula menggunakan whisk saja. Masukan tepung gandum, tepung jagung yang telah di ayak. Masukkan susu, minyak jagung.Gaul sebati. Ketepikan sekejap.

Di dalam wadah lain, bersih dan kering masukkan 4 biji putih telur pukul sehingga berbuih sikit dan masukkan gula kastor sedikit demi sedikit 1/4 cawan secara bertahap, pukul sehingga menjadi soft peak. Masukkan adunan kuning telur secara kaup balik menggunakan spatula. bahagikan menjadi beberapa bahagian dan beri pewarna. Masukkan ke dalam pipig bag / plastik bersih.

Sediakan loyang swiss roll yang berukuran 10 inci alas dengan kertas minyak. Gunting bucu plastik tadi dan paipkan secara melintang atas adunan dalam loyang tadi. Buat beberapa garisan. Bakar pada suhu 180 C sehingga kek masak dan sejukkan. Terbalikkan atas plastik cling yang telah dibentang. Buang kertas lapik atas kek dan sapu dengan whipping cream hingga rata2. Gulung kemas dan biar di dalam peti ais utk 15 menit atau lebih. Boleh dipotong dan hidang..


Tuesday, November 24, 2015

Teddy Bear Cake

Sila whatsapp utk menempah 017 4938775, tq..


Monday, November 23, 2015

Oreo Cake

Untuk tempahan area Pulau Pinang whatsapp Julia 017 4938775

Friday, November 13, 2015

Rempeyek Kacang Dan Ikan Bilis


Assalam dan selamat tengah hari. Hmm buat rempeyek pulak hari ni memenuhi beberapa tempahan customer. Rempeyek yang jenis ni memang sangat mudah membuatnya cuma di goreng tepi kuali. Tak payah lama - lama duduk kat dapur cepat dan pantas. Tak macam rempeyek yang  bentuk bulat tu kena sabar banyak banyak sbb nak kena letak dlm acuan kan.. Sebenarnya banyak versi rempeyek, ada yang suka bubuh cekur tapi ada juga yang kurang menggemari aromanya. Ada juga yang bubuh hirisan daun limau purut. Ada yang tak bubuh itu semua, tapi bubuh rempah-rempah. Rempahnya pula ada yang letak rempah jintan manis dan ketumbar semua terpulang citarasa ya..


Rempeyek Kacang Dan Ikan Bilis
150 gram kacang tanah
4 biji buah keras
3 ulas bawah putih - tumbuk halus
1 sudu teh biji ketumbar - tumbuk kasar
1 sudu teh jintan manis / putih - tumbuk kasar
175 gram tepung beras
1 sudu besar tepug jagung / tepung ubi
300 ml santan cair
1 biji kuning telur
1 sudu teh air kapur
50 gram ikan bilis
minyak secukupnya  - utk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit hirisan daun limau purut - boleh skip

Cara Membuat :
Campurkan bahan yang telah di kisar / tumbuk ke dalam tepung beras & kacau sedikit. Masukan santan, telur, garam, air kapur, gula dan kacau sehingga tidak bergentel. Biarkan bancuhan secukup rasa. Masukkan kacang tanah & kacau rata. Panaskan minyak kedalam kuali dan serakkan (  sesenduk )  adunan yang telah di isi kacang  dan ikan bilis ditepi kuali.

Simbah2 sedikit minyak panas pada tumpi yang melekat pada tepi kuali supaya ia cepat kering & tanggal. Bila tumpi dah tertanggal dari tepi kuali sambunglah goreng lagi sehingga kuning keemasan & cukup garing. Angkat & toskan.  Bila telah siap simpan tumpi / rempeyek di dalam bekas kedap udara.

wasap Julia untuk pertanyaan dan juga order 0174938775

Thursday, October 22, 2015

Japenese Roll Cake


Membuat kek gulung menjadi sangat mudah dengan resepi sponge kek asal jepun ini !
dan saya yakin anda pasti boleh juga mencubanya di rumah. Selain texsturnya yg sangat lembut, kek ini juga tidak terlalu manis. Sesuai dengan citarasa saya.  Rasa manis kek gulung ini nantinya akan dipengaruhi oleh jam ataupun filling yang digunakan nanti..


Japenese Roll Cake
2 biji telur
50 gram gula kastor
35 gram tepung kek - di ayak
20 gram susu uht / susu cair

Cara Membuat :
Siapkan loyang bronie berukuran 9 inci dan lapik dengan kertas roti. Ketepikan sekejap. Di dalam mangkuk adunan pukul telur dan gula menggunakan whisk. Letakkan mangkuk adunanan tersebut di atas air yang telah mendidih  secara ( dauble boiler ) kacau dengan whisk sehingga gula larut dan adunan menjadi suam. Dengan menggunakan electric mixer pukul adunan tadi dengan menggunakan speeed tinggi sehingga menjadi pekat dan gebu. Masukkan tepung yg di ayak, kaup balik menggunakan spatula saja! 

Masukkan susu dan kaup balik lagi sehingga adunan sebati. Masukan di dalam loyang atau pun acuan. Hentakan adunan utk membuang udara yg terperangkap di dlm adunan. Bakar pada suhu 180 C selama 11 ke 12 minit. Setelah masak hentakan adunan sekali lagi, Sejukkan atas wire rack. Sapukan krim dipermukaan kek. Gulung kek dengan kemas.

Bahan Filling :
150 fresh cream - pukul sehingga kembang dan gebu. Siap di gunakan sebagai filling.

Sunday, October 18, 2015

Mini Cheesecake


Kek ni sedappppp.. sape penggemar cheese kek mesti suka kot.. leh la try buat sendiri kang kat umah.. buat mini cake ni sbb sebenarnya dah  lama nk buat cream cheese dlm peti tu adelah dh 2 bulan x diusik2
pikir pikir klu x buat kang mau habis expired date bende2 tu ..so petang tadi gigihkan diri buat cake ni....akhirnya alhamdulillah menjadi juga, jom intai resepinya!


Mini Cheesecake
120 gram biskut -  hancurkan
60 gram mentaga - lembutkan
250 gram cream cheese
70 gram  gula halus
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla

Cara Membuat :
Lapiskan muffin tins dgn paper cases. Bagi yg takde paper cases, griskan muffin tins. Gaulkan biskut dgn butter, masukkan 1 sudu besar ke dalam setiap paper case dan tekan2 biar padat kat bawah. Masukkan cream cheese, gula, vanilla ke dalam mangkuk besar  pukul sehingga jadi cream.
Isikan setiap paper case tadi dgn adunan cream cheese biar 4/5 penuh. Bakar selama 20 minit pada suhu 150 C. Biar sejuk dan hidangkan.  

Saturday, October 17, 2015

Puding Roti Tanpa Telur


Jom layan puding roti tanpa telur, cara penyediaanya sangat mudah! Main campak - campak jaa dah boleh menjadi hidangan yang cukup sedap! Boleh di makan suam atau pun sejuk sama lezatnya.


Puding Roti Tanpa Telur
2 cawan susu segar / susu cair
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar butter
50 gram kismis hitam - potong kecil
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung kastad
1 peket roti gardenia ukuran sedang - potong kiub

Cara Membuat :
Sediakan bekas tahan panas yang telah di sapu nipis dengan sedikit majerin. Ketepikan sekejap.
Di dalam periuk masukkam susu, butter, gula dan juga tepung kastad. Kacau sehingga semuanya sebati. Masak sehingga  gula pasir larut dan  kastad mendidih. Masukkan esen vanila. Kacau sebati.

Tuangkan ke atas roti yang telah di potong kiub & biarkan sehingga roti kembang. Tekan2 sikit roti supaya semua roti meresap susu. Masukkan ke dalam bekas tahan panas tadi. Tabur dengan kismis. Bakar puding anggaran 30 - 35 minit mengikut oven masing2 sehingga puding nampak keperangan dan hidangkan.

Tuesday, October 6, 2015

Crispy Potato Wedges



Assalammualaikum...
Kita layan cheesy wedges atas permintaan anak - anak. Sangat2 senang & puas hati sbb buat sendiri yg penting sedap happy sangat taw! kalo banyak Boleh terus simpan frozen next time tinggal goreng jer tak payah beli dah nak buat pun modal bukan banyak yang penting confirm jadik dengan hasil air tangan penuh kasih sayang.. suittt suittt.

Crispy Potato Wedges
5 - 6 biji kentang saiz XL - potong berbaji
2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh serbuk kari ayam / daging
150 gram tepung jagung
2 - 3 sudu besar air kosong
Garam secukup rasa

Cara membuat :
kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. Kulit kentang tak perlu dibuang. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.

Selepas itu, satukan semua bahan rempah dan juga tepung di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang dan renjiskan dengan sedikit  air, agar tepung sedikit lembab dan melekat pada kentang, goreng dengan api sedang hingga keemasan. Simpan atau frozenkan baki kentang di dalam peti sejuk. Hidangkan panas² bersama sos cheesy wedges & mayonis.

Resepi Sos Cheesy Wedges
100 ml non dairy whipping cream
50 ml air panas
70 gram serbuk cheesy wedges

Cara : Panaskan cream di atas pan, masukkan serbuk cheesy wedges, kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati dan tidak berketul, masukkan air panas kacau sekejap dan siapp. Sangat senang dan mudah!

Karipap Sabah.. Karipap Jaring..


Petang tadi teringin sangat nak makan karipap! Kalau beli tak cukup lima ketul kan berebut pulak nanti dng anak - anak. Hari ni saya buat karipap yg bentuknya lain skit, orang panggil Karipap Jaring... kadang2 panggil karipap  jala ikan sebab macam jaring. Karipap rangup Karipap Sabah memang rangup dan sedap.. cuba - cuba untuk mempelbagaikan bentuk karipap hihi..



Bahan Inti Karipap
5 - 6 biji ubi kentang - daduu kecil
50 gram daging cincang
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kurma
1 sudu besar serbuk lada hitam
Sedikit daun bawang  - potong halus
Minyak utk menumis
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat :
Tumiskan bawang besar n bawang putih sesingga naik bau masukkan daging n goreng kejap. Masukkan rempah kurma dan goreng lagi sampai naik minyak. Masukan serbuk lada hitam n pepper yg dah ditumbuk tadi letak garam sikit dan juga gula rasa masinnyer..

kemudian masukkan kentang yg dah potong dadu, masukkan air. Masak hingga kentang empuk n air semakin kering taburkan daun bawang dan tutup api sedia utk digunakan sebagai inti karipap.

Kulit Karipap Rangup ( Noly )
500 gm tepung gandum
1/2 cwn minyak
2 sudu besar mentega
1 sk garam
air secukupnya

Caranya: Panaskan minyak, garam dan butter. Tuang ke dalam tepung. Hati hati semasa menggaulkan minyak dan tepung kerana panas. Gaul sehingga seperti serbuk roti dan tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Rehatkan sebentar dan bolehlah dicanaikan dan di bentuk, cara rujuk di sini ya!


Monday, October 5, 2015

Hot Pancakes Untuk Sarapan..


Pancake menjadi salah satu pilihan menarik untuk sarapan. Rasanya cukup ringan dan mengenyangkan. Kakak dan Angah gemarkan pancakes yg lembut katanya! Untuk menambat hati anak - anak yg sedang bercuti hari ni saya buatkan sos butterscotch sebagai topping! Ok kita intai resepi kat bawah ni yaa...


Hot Pancakes
1 cawan + 1 camca besar penuh tepung berserbuk penaik (self-raising flour)*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/4 camca teh garam halus*(*gaul rata dan ayak)
1 biji telur gred A
1 camca besar penuh gula kastor
1 cawan + 4 camca besar susu segar
1 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan

Cara Membuat :
Bancuh susu segar dengan cuka makan, dan biarkan sekejap. Sementara itu,masukkan tepung yang telah diayak dalam satu bekas, masukkan gula kastor dan gaul rata. Tambah telur dan kacau. Perlahan2 tuang bancuhan susu dan cuka (buttermilk) sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk hingga sebati dan buttermilk habis.Tuang pula mentega cair dan esen vanilla, kacau rata hingga licin dan tidak berbintil2. Rehatkan 5 minit.

Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak atau mentega, kemudian lap dengan tissue dapur bersih. Cedok 1/4 cawan adunan pancake, kemudian tuang perlahan di bahagian tengah pan tadi. Pastikan api kecil. Biar hingga permukaan pancake berlubang2 dan kering sedikit, kemudian terbalikkan.

Masak untuk 1 minit lagi dan boleh angkat. Buat kaedah sama untuk baki adunan, pastikan anda lenser dengan sedikit minyak atau mentega sebelum menuang adunan pancake yang baru. Hidangkan drizzle dengan sedikit sos butterscotch. Hidangkan sebagai sarapan pagi..



Sos Butterscotch
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan susu segar
secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
40 gram butter

Cara membuatnya :
Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan gula perang, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya. Masukkan susu segar, vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

Note : Pastikan semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan. Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..

Thursday, July 30, 2015

Biskut Sarang Semut


Assalam dunia dan semua rakan - rakan di luar sana.. berjumpa lagi nak share kan satu resepi yang sangat mudah dan cepat cara buatnya, rasanya seakan biskut samperit menurut saya.. pertama kali buat biskut sarang semut ni untuk mengisi balang - balang kuih di bulan Syawal..

Biskut Sarang Semut ( Naz )
170 gram butter
120 gram gula
1/2 tsp vanilla
1/2 tsp serbuk penaik
100 gram tepung gandum
70 gram tepung jagung
120 gram tepung kastad
Coklat rice secukupnya sebagai hiasan

Cara Membuat :
Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan asen vanilla dan baking powder. Pukul rata. Masukkan tepung gandum dan tepung kastad. Gaul dan uli hingga sebati.

Sagat adunan ke dalam mangkuk besar. Buat hingga habis semua adunan disagat.
Sudukan adunan yang telah disagat ke dalam cawan kertas. Taburkan coklat rice di atasnya. Bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.


Wednesday, July 29, 2015

Coklat Cake Yummy.. Untuk Adik Nusrat


Tayang gambar tempahan sekejap. Untuk yang berminat boleh terus whatsapp saya atau pun call saya, Julia 017 - 4938775..

Sunday, July 26, 2015

Salam Lebaran dan Biskut Tat Nenas Bunga..

Salam Lebaran to all our Muslim friends we wish you all..  Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin..

Assalamualaikum semua. Hari ni nak kogsikan bersama resepi tart bunga yg saya buat untuk persedian menyambut raya tiba. Untuk tahun ni saya tak buat tat gulung, tukar pada bentuk bunga la pulak..
Tat Nenas Bunga
250 gram mentega (nak sedap guna yang berkualiti)
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar susu pekat manis
40 gram gula halus
1 biji kuning telur
10 sudu besar tepung jagung / kastard - ayak
1 sudu kecil esen vanilla (opt)
350 gram tepung gandum - ayak (tambah jika adunan lembik)
Inti nanas secukupnya - buat bebola kecil
paper cup kecil secukupnya
Pewarna makanan - jika suka

Cara Membuat  :
Mentega, susu manis, kuning telur, minyak sapi, gula halus, vanilla, pewarna dikacau hingga sebati. Masukkan tepung gandum dan tepung kastad sedikit2 sehingga adunan menjadi doh yang lembut.

Canai doh dan terap dengan penerap berbentuk bunga. Bubuh doh bunga kedalam papercup yg beralas mangkuk2 alum dan tekan2kan sikit di tengahnya.Isi inti nanas dan hias jika suka. Bakar pd suhu 165C-170C selama 20 min atau hingga garing mengikut suhu oven masing2.

Kuih Sagu pandan


Assalam buat semua, rindu rasanya lama tak menaip di sini kerana kesibukan yang tak ada penghujungnya. lama saya nak kongsikan resepi kuih sagu pandan ni dari bulan ramadhan lagi tapi tak sempat dan selalu tak ada masa.. kuih sagu sangat lembut dan manis yang sedang - sedang saja dan juga lembut memang favorite dan menjadi kegemaran yg versi merah pernah juga buat dan resepi boleh intai di sini!

Kuih Sagu Pandan
1 cawan sagu
3 cawan air
3/4 cawan gula
1/2 biji kelapa parut - putih sahaja dan gaulkan dng secubit garam
Pewarna hijau
Pandan paste

Cara Membuat :
Panaskan air dan masukkan sedikit pewarna sehingga mendidih. Masukkan sagu dan kacau sehingga agak pekat. Masukkan sedikit pandan paste. Kacau rata dan angkat. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan kukus selama 25 minit. Sejukkan dan bolehlah digaul dengan kelapa parut yang dimasukkan dengan sedikit garam.


Saturday, June 13, 2015

Bolu Kukus Mekar


Bolu yang dah habis. kalau ada anak - anak kat rumah kena rajin sikit membaking! Baking pun yang mudah - muah saja. Resepi lama ada dalam simpanan, selalu guna resepi yang sama kalau nak buat apam mekar.. memang manjadi dan cantik! Kita semak resepi kat bawah ni..

Bolu Kukus Mekar
200 gram gula pasir
2 biji telur
1 tsp ovellete
225 tepung gandum
1 tsp baking powder
150 ml air sprite

Cara Membuat :
Masukkan semua bahan - bahan ke dalam mangkuk adunan. Pukul sehingga naik kembang dan pekat. Bahagi menjadi dua bahagian dan beri pewarna yang di gemari. Tuang adunan ke dalam acuan bolu secara berselang - seli 3/4 penuh atau hampir penuh agar bolu merekah cantik. Kukus dengan api sedang selama 10 menit. sajikan.


Kek Buah Kering


Assalam.. hujan - hujan ni lapar tak tahu nak buat apaa. Anak - anak saya perhatikan dari tadi asyik buka tutup peti ais aja. kesiannya!! Hari ni sedap bersantai di rumah tak pergi mana - mana. Saya pun masuk dapur siapkan sebiji kek untuk di jadikan kudapan masa minum petang. Belek - belek telur ada 5 biji je yang tinggal.. memang cukup - cukup!! Allhamdulillah siap dah cake saya ni, apa tunggu lagi.. resepi kek saya ambil dari Sajian Sedap.com.. Hm berbaloi mencuba memang sedap, lembut dan tak terlalu manis! Boleh buat lagi nanti..

Cake Buah Kering
250 gram margarin
100 gram gula pasir halus
5 kuning telur ayam
250 gram tepung ganum
1 tsp baking powder
5 putih telur ayam
1/4 sendok teh garam
1/2 cream of tartar
50 gram gula pasir
75 gram fruit mix - saya pakai dalam 150 gram dan gaulkan dengan 1 tsp tepung
supaya fruit tu tak jatuh di bawah adunan..

Cara membuat :
Pukul margarin dan gula pasir selama 7 menit sampai lembut. Tambahkan kuning telur satu per satu sambil dipukul sehingga rata. Masukkan tepung gandum dan baking powder sambil diayak dan dipukul perlahan sampai rata. ketepikan.

Pukul putih telur, garam, dan cream of tartar sampai kembang. Tambahkan gula pasir sedikit-sedikit sambil dipukul sampai mengembang.Tuang ke campuran tepung sedikit - sedikit sambil di kacau perlahan. Tambahkan fruit mix. Kacau perlahan.


Tuang di loyang ukuran 24x10x7 cm yang disapu margarin dan dialas kertas roti.
Panggang dalam oven panas dengan api bawah suhu 180 derajat Celsius selama 60 menit sehingga masak. Angkat, sejukkan. Keluarkan dari loyang. Sajikan.

Ayam Siat Ala Bali


Menu tadi petang membuat ayam siat / suwir ala Bali. Tak tahu rasa sebenar kalau kat tempat asalnya.. cuba - cuba aje dan tukar selera! Cepat dan cukup mudah penyediaanya tak perlu ambil masa yang lama kat dapur. Resepi follow terus dari Nesle.com.



Ayam Siat Ala Bali
2 sudu besar minyak sayur
2 ulas bawang putih | hiris halus
3 ulas bawang merah | hiris halus
1 batang serai | ambil bagian yang putih - potong halus
2 - 3 helai daun limau -  hiris halus
300 gram dada ayam | rebus  - siat kasar
1 sdm air limau nipis

Bahan kisar :
3 buah cili merah
3 - 5 biji cabai melaka
2 ulas bawang putih
Serbuk pati ayam secukup rasa
½ cm kencur - saya x pakai
½ tsp belacan goreng
½ tsp serbuk lada sulah
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat :
Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga layu dan wangi.Tambahkan bahan kisar, serai, dan daun limau, kacau hingga matang. Masukkan daging ayam siat dan kacau rata. perah air limau nipis  kacau rata. Angkat dan sajikan.

Monday, June 8, 2015

Pisang Bakar Berkeju


Jom buat pisang bakar berkeju, buat minum petang memang sangat syiok untuk teman minum kopi atau pun teh! Resepi ni sangat mudah di sediakan. Boleh juga untuk di bawa bekal ke sekolah atau di jadikan snack untuk anak - anak..  Bila anak - anak makan, terus saja keluar dari mulut mereka bunyi .."emmm....sedapnya ibuuu..". Untuk lebih menarik, saya taburkan coklat urai  di atasnya sebelum dihidangkan. Okey mari kita lihat resepinya.


Pisang  Bakar Berkeju
Pisang Cavendish - belah 2 memanjang
margarin secukupnya

Bahan Tabur :
Keju cheddar parut
2 sudu teh coklat urai
2 sudu teh susu pekat manis

Cara membuat :
Panaskan margarin di atas pan anti lekat hingga mencair . Masukkan pisang, bakar pisang hingga keperangan.  Letakkan pisang di pinggan saji, hias dengan bahan - bahan tabur, hidangkan  panas..


Sunday, June 7, 2015

Mari Pekena Laksa Penang!!


Assalam buat semua. Harini kita ada buat Laksa Penang, sebab ada permintaan dari anak - anak yg sedang cuti sekolah. Kalau dapat makan laksa ini, memang tak ingat dunia. Tak sentuh nasi pun tak apaa. Rasanya memang ramai yang gemarkan laksa ini kan. Salah satu sebab mengapa laksa ini menjadi kegemaran saya sebab nak buat pun mudah.


Laksa yang saya buat ni ada letak sedikit buah keras dan juga lengkuas.. terasa nak makan lagi ini. Jom pengemar - gemar laksa, kita buat Laksa Penang yang mudah dan insyaAllah sedap.

Laksa Penang
1 Bungkus Laksa
1 kg / 6 - 7 ekor Ikan kembung / Ikan Sardin @ Ikan Selayang ( Saya prefer Ikan Sardin @ Ikan Selayang sebab isinya banyak dan juga rasanya lebih manis. )
1 biji bawang besar
2 ibu jari belacan
1 senduk cili kering / cili kisar
2 - 3 biji buah keras
2 cm lengkuas - di ketuk
8 - 9 keping asam gelugor
2  biji bunga kantan - dibelah 2
1/2 ikat daun Kesum
Air Rebusan Ikan / Air
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Sampingan :
Timun - dihiris
Salad / Kobis - dihiris
Bawang besar - dihiris
Limau kasturi - dibelah dua.
Daun pudina - dihiris
Cili padi - dihiris
Nenas - dipotong dadu.
*Ada yang suka letak Petis atau otak udang kan. Jadi boleh lah letak.

Cara Membuat :
Untuk memudahkan kita memasak laksa. Kita rendamkan terlebih dahulu laksa tersebut ke dalam air suam / biasa. Kemudian, baru ikut rebuskan laksa ke atas dapur ya. Ikan pula, kita rebus dan ambil isinya. Sebaiknya air rebusan ikan itu kita tak payah buang. Kita boleh guna untuk masak kuah laksa itu nanti. Jadi kita asingkan terlebih dahulu.
 
Blend isi ikan itu tadi kemudian asingkan dan kita blend pula tulang ikan dan tapis airnya. Kisar bawang besar,buah keras, belacan dan cili kering / cili kisar bersama air rebusan ikan tadi. Masukkan dalam periuk bahan - bahan yang siap dikisar tadi, bersama asam keping, lengkuas, daun kesum dan juga bunga kantan. 

Masak dengan api perlahan dan biarkan merenih buat seketika. Kita masak kuah laksa dengan api yang perlahan ini supaya, kuah yang dimasak ini lebih tahan lebih lama. Tak cepat basi. Masukkan garam dan penambah perisa. Sudah siap. Bolehlah anda, menjamu selera. Mudah kan.