Bahan - bahannya :
150 gram tepung serbaguna ~ diayak
3 gm yis segera
5 gm gula aising ~ diayak
2 gm garam
85 ml air
5 gm mentega tanpa garam
Cara membuat
1. Untuk membuat bes pizza, campur tepung, yis, gula, garam
dan air kedalam mangkuk dan putar dengan pemutar cangkuk
hingga terbentuk bebola kasar.
2. Masukkan mentega. Putar hingga terbentuk doh yang licin dan
lembut. Sapu dengan sedikit minyak masak. Bungkus doh dalam 
plastik  dan biarkan ia naik buat kali pertama selama 40 minit.
3. Kaup dan balikan doh atas permukaan meja yang ditabur 
dengan  tepung. Bahagikan kapada 2 bahagian. Uli doh seketika 
dan bentukkan jadi bebola. Tutup dengan plastik  dan biarkan 
ia naik 10 minit  untuk kali kedua.
4. Gelek doh dengan penggelek hingga leper pada diameter 24 cm.
Buat 2 keping bes pizza dan letak dalam loyang yang sudah digris.
Tutup dengan plastik  dan biarkan ia naik selama 25 minit untuk
kali terakhir.
5. Cucuk permukaan bes pizza dengan hujung garfu. Sapu 3 sudu  
besar daging sos tomato pada bes pizza dengan rata dan tabur keju.
Bakar dalam ketuhar selama 10 - 12 minit hingga berwarna kuning 
keemasan. Nikmati pizza ini panas - panas.
sumber ~ chef  jimmy  chang
                                                    


 
