Nuffnang

Sunday, September 16, 2012

Puding Cendol



Minggu ini memang sibuk sikit, hari ini baru ja ada masa lapang mencuba resepi baru. Itu pun kerana ada satu peket cendol yang dah lama terperap di dalam peri ais kita! Resepi asalnya saya tengok di My resepi. Saya ejas sukatan gulanya kerana menurut kita terlalu manis. Jemputlah untuk mencubanya nati, bila ada masa lapang tentunya!

 Bahan Lapisan Gula Merah :
600 ml air
150 gram gula merah + campur ngan gula pasir
400 ml santan cair
10 gram serbuk agar - agar
2 helai daun pandan - ikat simpul
Secubit garam

Cara Membuat :
Masak gula merah 1/2 dari pada 600 ml air. Tapis. Masak baki air tadi dengan agar - agar
serbuk sehingga larut dan mendidih. Masukkan santan dan biarkan mendidih seketika dng api
perlahan.Tuang lapisan gula merah ke dalam loyang atau acuan. Bekukan.

Bahan Lapisan Cendol :
500 ml air
180 gram gula pasir
300 ml santan pekat
10 gram serbuk agar - agar
500 gram cendol
Secubit garam

Cara Membuat :
Air, gula pasir dan agar - agar serbuk di masak sehingga mendidih dan larut. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih. Masukkan cendol kacau dan tutup api. Cakarkan dengan menggunakan garfu lapisan gula merah tadi. Tuangkan adunan cendol. Biarkan mengeras sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi