Bahan - Bahan :
2 biji telur
1/4 sudu teh garam
30 gram gula pasir
1 sudu makan madu
150 gram tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik
100 gram ubi kuning kukus, lecek halus
125 ml susu cair
1 sudu makan gula aising untuk taburan
Cara Membuatnya :
Kisar ubi kuning dan susu cair sehingga lembut. Ketepikan. Pukul telur, garam, gula pasir dan madu sehingga gula larut dan pekat selama 2 minit. Masukkan campuran ubi kuning, kacau rata. Ketepikan. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Kacau rata. Masukkan adunan telur Kacau rata. Tuangkan 1 senduk sayur ke kuali anti lekat tanpa di sapu minyak yang sudah di panaskan terlebih dahulu. Biarkan sehingga keperangan. Terbalikkan. Biarkan sehingga masak. . Hidangkan penkek dengan taburan gula aising.
sumber ~ sedap