Nuffnang

Friday, March 26, 2010

Rendang Ayam


Bahan A
10 ketul ayam
2 mangkuk santan
2 sudu kerisik
2 helai daun kunyit
3 keping asam keping
Gula, garam dan serbuk perasa
Minyak untuk menumis

Bahan B
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 batang serai
2 sudu ketumbar
5 helai daun limau purut
1 mangkuk cili kering

Cara Membuatnya
Kisar semua bahan B. Panaskan minyak untuk menumis bahan B  sehingga harum
dan  masukkan ayam, asam keping, daun kunyit dan santan. Akhir sekali  masukkan
kerisik, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau dan masak  hingga kuah  pekat  dan
agak kering.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi