Nuffnang

Sunday, March 21, 2010

Talam Pandan


Talam yang saya buat ini gunakan acuan kuih lompang! Jadi senang kanak - kanak nak makan, kan! Hehe. Tip untuk membuat kuih ini tunggu sehingga kuih betul - betul sejuk baru kuarkan dari acuan ya!

Lapisan Pandan
200 gram tepung beras
50 gram tepung sagu
100 gram gula pasir
400 ml santan
100 ml air daun pandan
1 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam

Lapisan Putih
50 gram tepung beras
25 gram tepung sagu
400 ml pati santan
1/2 sudu teh garam

Cara Membuatnya
1. Lapisan pandan: taruh dalam bekas, tepung beras, tepung sagu, gula pasir, kacau hingga sebati.Tuangkan  santan, air daun pandan, garam dan air kapur, sedikit demi sedikit sambil di kacau  hingga menjadi adunan yang halus. Ketepikan.

2. Lapisan putih: campurkan semua bahan kacau hingga menjadi adunan  yang licin. Ketepikan. Siapkan mangkuk kecil, griskan  minyak sayur isikan dengan adunan  hingga 2/3 mangkuk. Kukus 10 minit. Lalu tuangkan  adunan putih sehingga penuh kukus lagi selama 10 minit. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi