Nuffnang
Tuesday, May 24, 2011
Udang rica - rica
Selain menu yang berbahan udang, masakan ini boleh juga disesuaikan dengan bahan yang lainnya, contohnya ayam. Kata rica berasal dari Manado Indonesia yang bermakna '' pedas '' atau '' cabai ''. Resepi untuk membuat udang rica - rica sangat bervariatif, begitu juga cara memasaknya. Persamaan, hanya terletak pada rasanya yang pedas. Jom semak resepi senang ini !
Bahan - bahannya :
1/2 kg udang bersaiz besar
1 sudu teh air limau nipis
1/2 sudu teh garam
2 sudu makan minyak untuk menumis
100 ml air
Bahan dikisar :
2 camca besar cili boh / cili kisar
4 biji cili merah besar
4 biji cili padi merah
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1/2 sudu teh belacan, bakar dulu yaa!
Garam dan gula secukupnya
Cara Membuatnya :
Lumurkan udang dengan air perahan limau nipis dan garam. Perapkan selama 10 menit. Ketepikan. Tumis bahan yang dikisar sehingga terbit aroma. Masukkan udang tadi dan kacau sehingga berubahwarna.
Perisakan dengan garam dan gula, beri sedikit air. Msk sehingga rempah menyerap pada udang. Kemudian bakar udang sambil disapu baki rempah sehingga terbit aroma. Sajikan bersama taburan bawang goreng.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment