Masakan Padang mempunyai banyak persamaan dengan masakan Minang. Kesemua
nya pedas - pedas belaka dan lemak bersantan. Ramuan - ramuan utama yang di
gunakan termasuklah cabai kerinting, sejenis cili yang tirus dan panjang yang biasa
nya digunakan untuk membuat cili kering, kunyit hidup, daun kunyit, daun salam
dan juga daun limau purut. Mehh, kita cuba!!
500 gram daging - potong ikut selera
250 ml santan pekat
2 cawan air
100 gram kentang
Bahan Giling Halus :
4 cm lengkuas
7 tangkai cili merah / cili kering
5 tangkai cili padi atau ikut selera
3 cm halia
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 helai daun kunyit
1 batang serai - diketuk
2 helai daun salam
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
2 keping asam gelugur
sedikit gula Melaka
Cara Membuat :
Didihkan santan, air dan bahan giling halus sehingga pekat. Kemudian masukkan
daging, reneh sehingga empuk. Masukkan pula kentang dan kacau perlahan - lahan
sehingga rendang bertukar warna kehitaman. Setelah hampir kering, angkat dan
hidangkan bersama nasi putih hangat.
No comments:
Post a Comment