Nuffnang
Sunday, November 6, 2011
Butter Coconut Buns
Hari ini ada buat roti kelapa yang intinya saya isikan dengan sedikit butter yg di sejukkan terlebih dulu. Kebetulan petang ni hujan lagi. Hmm, kalau hujan - hujan kan sedap makan roti yang fresh dari oven gituuu. Ini cara saya membuatnya.
Bahan - bahannya :
300 gram tepung roti
70 gram caster sugar
1 biji telur ayam
1/4 tsp garam halus
5 gram dry yis
110 ml air
50 gram butter
Bahan Filling :
100 gram desiccated coconut
50 gram gram butter sejuk
Gula pasir kasar secukupnya
Method :
Masukkan bahan - bahan ke dalam mixing bowl kecuali butter, uli sehingga menjadi doh. Masukkan butter dan teruskan menguli sehingga menjadi doh yg lembut dan elastik. Cover doh dengan tuala lembab dan rehatkan selama 60 minit. Bahagi atau timbang adunan seberat 50 gram. Rehatkan selama 10 menit lagi. Canai nipis adunan isikan dengan filling. Kemudian gulung dan bentukkan seperti
dalam gambar. Biarkan doh untuk 45 - 60 menit sehingga naik dua kali ganda. Bakar pada suhu 200 C selama 12 - 15 menit. Keluarkan dari oven. Serve fresh from the oven and enjoy!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment