Bahan - bahannya :
1 ekor ayam kampung, potong 6 bahagian
1 liter santan pekat dari 1 biji kelapa
3 batang serai - di ketuk
1 helai daun kunyit - di ikat
5 helai daun limau purut
4 cm lengkuas - di ketuk
1 sudu makan air asam jawa
1 sudu teh serbuk pati ayam
Bahan di kisar :
10 biji cili merah - buang biji, boleh di kurangkan
5 ulas bawang putih
4 cm kunyit
10 ulas bawang merah
2 cm halia
4 biji buah keras - di sangai
1/2 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
Cara : masukkan ke dalam kuali atau pun periuk, santan, bahan kisar, serai, daun kunyit, daun limau, lengkuas, lalu masak sehingga mendidih. Setelah air mendidih masukkan serbuk pati ayam dan ayam.
Masukkan air asam jawa. Masak sehingga ayam menjadi lembut dengan menggu nakan api yang sedang. Perasakan dengan garam. Hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment