Nuffnang

Thursday, November 28, 2013

Barbie Doll Cake


Salam dan selamat pagi semua. Nak kongsikan serba sedikit cara pembuatan kek barbie ini.
Bagi kawan - kawan yang ingin sekali membuat Barbie doll cake untuk anak tersayang tapi masih belum mempunyai loyang atau pan yang khusus untuk membuat barbie, kawan - kawan masih boleh membuatnya menggunakan loyang cake biasa. Berikut cara dan tips untuk membuat kek barbie.

Sebelumnya itu kenali dulu nozle yang akan kita guna utk membuat skirt barbie. Nozzle yang biasa digunakan ialah nozzle utk membuat roses flower. Masukan nozzle dalam piping bag. Untuk membuat Barbie doll yang ideal. Kawan - kawan memerlukan 3 buah cake dengan size yang berbeza. Bahagian bawah selalunya lebih besar. Utk bahagian tengah pulak setengah besar dan size ukuran paling kecil dibahagian paling atas. Lapiskan semua cake jadi satu (sebelumnya dilapiskan dengan BC setiap lapisan).

Trim cake menyerupai seperti gunung dari arah atas kebagian bawah, potong sedikit demi sedikit dengan menggunakan pisau cake. Sapu cake dengan buttercream tidak perlu terlalu rapi. Cukup melapis dengan nipis sekadar untuk menutupi kek sahaja. Mulailah membuat renda / ruffles disekeliling skirt barbie. Mulailah dari bahagian paling bawah jangan lupa nozzle agak digerak - gerakan secara perlahan - lahan.

Kemudian sambung ruffles / renda tadi sampai menyelimuti sekeliling skirt barbie dan teruskan naik sampai ke bahagian atas. Buatlah ruffles bertingkat2 seperti ini. Anda boleh juga menggunakan nozzle berbentuk star untuk menutupi bahagian yang kosong. Setelah skirt selesai dibuat. Bolehlah kawan - kawan membuat baju dengan menggunakan nozzle bentuk bintang. Tutup badan barbie dengan buttercream sehingga nampak kemas dan elok!

2 comments:

  1. Replies
    1. Sama - sama, tapi maaflah umi tak sempat ambik gambar untuk step by stepnyee..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi