Nuffnang

Saturday, September 18, 2010

Daging Masak Ungkep



Untuk makan lunch hari ini adalah daging masak ungkep. Daging berempah ala jawa yang menjadi menu kegemaran kami. Sekali - sekala memang terasa kesedapannya. kebetulan stok daun salam memang banyak lagi kat rumah. Jom layan!


Daging Masak Ungkep
400 gram daging - dipotong kecil
2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 helai daun salam
2 batang serai - di ketuk
Garam secukupnya

Bahan Kisar :
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang kecil
4 biji buah keras
2 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil lada hitam
2 cm kunyit hidup
2 cm halia

Cara Menyediakan :
Reneh daging dengan bahan kisar dan serai. Masukkan satu cawan santan pekat dan juga air. Didihkan sehingga daging empuk. Masukkan lagi lebihan santan, daun salam dan garam. secukup rasa. Kecilkan api dan masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat. Hidangkan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi