Nuffnang

Sunday, July 15, 2012

Tat Nenas lagi...



Pagi tadi ada buat  tat nenas  untuk customer saya, tak banyak hanya 100 biji aje. Saya lebihkan adunannya untuk buat kudapan depan tv. Hmm lagi pun kejap lagi kita nak sambut bulan puasa kan, tinggal beberapa hari lagi. Resepi yang saya taip ni hanya 1/2 adunan sahaja kalau nak dapat banyak bolehlah gandakan. Selamat mencuba ...

Bahan - Bahannya :
125 gram butter
30 gram gula aising
1/2 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
200 gram tepung gandum
20 gram tepung jagung
20 gram susu tepung
Jem nenas untuk intinya
1 biji kuning telur untuk di sapu atas biskut

Cara Membuat :
Pukul butter dan gula sekejap aje, masukkan esen vanila dan juga kuning telur pukulkan sehingga sebati. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung pukul hingga sekata.Isikan doh di dalam acuan tat nenas. Paipkan memanjang dan letak jem nenas gulungkan dengan kemas. Alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah di sapu nipis marjerin. Sapu tat dengan sedikit kuning telur, bakar pada suhu 170 C sehingga keperangan.



Seseorang yang bertanyakan acuan / cetakan tat nenas, harap boleh membantu, ya. Ini alat yg saya gunakan.

5 comments:

  1. salam kenal,bagus sekali blog nya menginspirasi sekali.mau tanya alat apa yang dipakai supaya tat nenasnya seperti punyamu?mohon jawabanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali, maaf lambat membalas. Nanti saya sertakan foto cetakan tat nenas di dalam blog saya. Kamu cek ya! Thanks for reading!

      Delete
  2. Ass.kakak julia salam kenal tart nanasnya cantik sekali, saya sangat ingin membeli acuan tartnya, bisakah kakak membantu? kalau bisa kakak bisa menghubungi di email saya, terimaksih

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Tjoet, di toko bahan kuih kota Bandung ada lho cetakan tat ini. Kamu bisa cek di toko bahan kuih Kijang Emas Bandung..di jln Hariang Banga

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi