Hai, ada resepi baru nak cuba. Nak tahu? Jom semak!
Perabis stok serundeng yang cikgu Liza bagi beberapa hari yang lalu. Sebelumnya saya dah
buat roti yang saya intikan ngan serunding, harini saya buat donat yang topingnya saya
tabur dengan serunding lagi. Cukup sedap untuk menu sarapan tadi pagi bersama anak - anak.
Resepini saya dapat dari Dapur Umami. Memang memberi sensasi yang berbeza dari segi rasa
dan rupanya. So, pada hari ini donat tidak hanya di beri toping manis, di tabur dengan
serundeng jugak enak! Boleh di cuba nanti. Happy new year...
Donat Serunding
400 gram tepung roti / tepung gandum
11 gram instan yis
3 sudu besar gula pasir halus
1 biji telur
200 ml air sejuk
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk pati ayam
1/2 sudu teh garam halus
100 gram mayonise
100 gram serunding
3 sudu besar minyak sayur
Cara Membuat :
Campur tepung, yis, gula, telur, minyak , garam, dan serbuk pati ayam. Tambahkan air, uli
100 gram mayonise
100 gram serunding
3 sudu besar minyak sayur
Cara Membuat :
Campur tepung, yis, gula, telur, minyak , garam, dan serbuk pati ayam. Tambahkan air, uli
sehingga adunan tidak melekat di tangan. Bulatkan adunan rehatkan selama 45 menit hingga
kembang dua kali saiz asalnya. Canai nipis adunan dan terap dengan acuan donat. Biarkan naik
dan kembang. Goreng keperangan. Sapu donat dengan mayonise dan tabur dengan serunding.
Wow... sedapnya
ReplyDeleteMemang best Kak Gee!Salam kenal...
ReplyDelete