Nuffnang

Monday, January 28, 2013

Kek Pisang Marble



Salam. Lama saya tak menaip di sini. Rindu rasanya !!
Lama juga tak membakar kek, disebabkan hari ini ada pisang yang terlonggok di dalam bakul
rasanya saya akan buat kek pisang kegemaran keluarga.
Caranya pun sangat mudah hanya pukul semua bahan - bahan hingga kembang dan gebu
kemudian bakar! Berbaloi dengan hasilnya sangat lembab dan sedap. Mudah - mudahan dapat
menyumbang ide baru untuk membuat kudapan pada masa lapang. Hmm, nampaknya kek
pisang saya sudah pun masak, bau sangat harum! Sampai jumpa lagi.


Kek Pisang Marble
200 gram pisang lecek
180 grm tepung gandum
3 biji telur
120 ml minyak sayur / minyak jagung
170 gram gula halus
1 sudu teh ovellete
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar susu cair / air masak
2 susu besar serbuk koko

Cara Membuat :
Campurkan semua bahan - bahan di atas ke dalam mangkuk adunan kecuali serbuk koko. Pukul
menggunakan mixer sehingga naik kembang dan berwarna putih. Bahagikan adunan kepada
dua bahagian. Satu bahagia campurkan dengan serbuk koko. Sediakan acuan kegemaran dan
gliskan dengan marjerin dan sedikit tepung. Masukkan adunan secara berselang - seli ke dalam
acuan. Bakar pada suhu 160 C sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi