Nuffnang

Wednesday, October 16, 2013

Kuih Ketayap Marble


Selamat Hari Raya Aidil Adha 1434 H, Taqaballahu Minna Wa Minkum..
Pagi tadi sempat buat sarapan kuih ketayap atau kuih dadar untuk anak - anak sebelum pergi masjid untuk solat sunat hari raya. Ada yang saya buh corak sikit dengan warna merah dan separuh adunan lagi saya biar warna hijau ( warna asal ). Suka yang mana? Bercorak atau pun yang plain saja? Kalau rajin bolehlah buh corak sikit biar nampak kelainan kann!! Rajin tak?
Kuih Ketayap Marble
Bahan Kulit :
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 3/4 cawan santan cair / susu cair
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau dan sedikit pewarna merah

Bahan Inti :
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
1 sudu teh tepung jagung
1 helai daun pandan

Cara Membuat :
Inti : Masak kelapa parut dan gula merah serta sehelai daun pandan. Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Untuk kulit : Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Bahagikan adunan dan beri pewarna. merah dan hijau. Atau asingkan sedikit adunan untuk adunan berwarna merah, masukkan ke dalam piping beg dan gunting

Panaskan pan, letakkan sedikit minyak. Buat garis halus ( bentuk zigzag) adunan warna merah menggunakan piping bag, paipkan dengan kemas di dalam pan dan sendukkan 1 senduk adunan warna hijau dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. Cara gulung  lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang seperti menggulung popia. Ulangi sehingga adunan tadi habis.


2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi