Nuffnang

Saturday, October 19, 2013

Mee Kari Ala Nyonya


Salam petang buat semua, seperti kebiasannya kalau hari cuti inilah masa untuk mencuba resepi atau menu yang berlainan. Harini saya buat mee kari ala nyonya untuk hidangan di rumah! Mee Kari adalah antara makanan yang selalu dihidangkan di sebabkan rasa pedasnya yang dapat membuka selera. Resepi Mee kari dihiaskan dengan telur rebus, tauhu goreng, sawi celur, taugeh, cili merah, lemon atau limau kasturi, timun, daun sup, bawang goreng dan sebagainya. Hmm, tergoda tak?

Mee Kari Ala Nyonya
2 keping besar dada ayam -  dipotong kecil, cuci dan toskan
1 bungkus tauhu pok
Sedikit daun kesum
2 sudu besar air asam jawa
1 cawan pati santan
2 biji kentang, rebus hingga empuk dan lecek halus
3  camca besar penuh rempah kari daging Baba's
1 kiub pati ayam
1 kuntum bunga kantan - belah 2
Air secukupnya
2 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus :
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
3 biji cili merah
1 sudu besar udang kering
1/2 inci kunyit hidup

Bahan Sampingan :
Mi kuning, dicelur dan toskan
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan daun bawang / daun sup
Bawang goreng
Hirisan cili merah
Telur rebus, dibelah 2
Belahan limau kasturi
Sawi bok choy, cuci dan celur, toskan

Cara Membuat :
Untuk kuah :  Satukan bahan kisar halus dan rempah kari, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis daun kari hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi. Masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga pecah minyak. Masukkan ayam dan gaul hingga rata, masak hingga ayam kecut. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih. Masukkan bunga kantan dan juga daun kesum tadi. Kemudiann masukkan kiub ayam (jika guna), air asam jawa, kentang lecek dan pati santan. Kacau rata, bila mendidih masukkan tauhu pok. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak hingga ayam lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

Cara menghidang mee kari nyonya : Masukkan mi secukupnya dalam mangkuk yang sesuai, tuang kuah bersama isi2nya. Hias dengan sawi, taugeh, telur rebus, hirisan cili merah, hirisan daun sup / daun bawang, bawang goreng dan juga limau kasturi. Hidangkan panas.....meletopp!

4 comments:

  1. salam..

    wah, rajinnya buat mee kari..pasti sedap..nak sikit bleh x?hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W 'salam, boleh Wana meh awak bawa mangkuk maii sini yaa!! Hehe..

      Delete
  2. assalam Julia
    salam kenal dan follow
    jalan2 td cari resepi chicken chop he hee
    mee kari sedapnya, menu hari minggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Mama sara, terimakasih singgah dan sudi follow..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi