Hari ini masak rendang. Rendang ni ada kelainan sikit kerana biasanya rendang letak serai dan lengkuas, bukan ? Ha .. yang ni memang tak payah letak! Boleh gunakan ayam ataupun daging kalau tak nak makan dengan nasi boleh juga di hidangkan bersama nasi himpit atau pun ketupat ! Cuba yaa, memang memberi kelainan pada menu di pagi Syawal...
Bahan - Bahannya :
1/2 kg ayam - potong kecil
50 gram cili kering - kisar
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar kicap pekat
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 tangkai daun kari
3 sudu besar sos tomato
Sedikit garam dan gula
Cara Membuat :
Panaskan minyak dan tumiskan daun kari serta bawang besar, bawang putih dan halia yang di kisar halus. Tambahkan rempah ketumbar dan cili kering.
Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan ayam, kicap dan juga sos tomato. Masak sehingga ayam menjadi lembut. Perisakan dengan garam dan gula. Tunggu sehingga kuah sedikit pekat bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment