Nuffnang

Wednesday, December 5, 2012

Kuey Teow Kantonis



Hari ini cuaca lembab. Teringin nak makan menu yang berkuah dan panas! Rasanya memang ada benda nak buat hari ini, resepi ni lama terperap dan hari ini baru ada masa lagi nak mencuba. Kalau tak cuba tak tahu, kan? Ok. Resepi saya tengok di sini. Memang best di makan semasa panas. Dan sesuai sangat kalau ada kanak - kanak dekat rumah tuu, menu ni memang tidak  pedas! Ok. Jumpa lagi dengan resepi yang berbeza.

Kuey Teow Kantonis

Jika menggunakan kuey teow yg basah - celur sekejap
200 gm udang basah - kopek kulit
250 gm isi ayam - dihiris
3 keping fish cake
5 ulas bwg putih - diketuk lalu dicincang halus
1 cm halia muda - hiris halus memanjang
1/4 labu bawang besar
2 pokok sawi
½ cawan tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
1 biji telur
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar minyak masak @ secukupnya
garam secukup rasa
1 sudu kecil gula
lada sulah secukupnya
Sedikit serbuk lada hitam utk tabur
1 cawan air rebusan ayam
2 biji cili hijau / cili jeruk secukupnya ( saya tak buat )
air secukupnya untuk mendapatkan kuahnya. (agak2 je ni tak sukat pun.. tengok pekat kuah yg kita nak)



Cara Membuat :
Panaskan 2 sudu minyak biasa & 1 sudu minyak bijan dlm kuali.Tumiskan bawang putih, halia hingga agak garing ( jgn sampai jd coklat tua) dan masukkan pula bwg besar, tumis seketika. Masukkan isi ayam & sedikit air dan garam dulu, msk seketika. Masukkan air secukupnya dan serbuk pati ayam. Masukkan air tepung jagung, serbuk lada sulah, gula dan garam secukup rasa. Kacaukan agar tak bergentel. Biarkan mendidih. 

Masukkan tauhu, sayuran2 tadi dan udang, biar seketika hingga sayur sedikit layu. Kalau rasa kuah terlalu pekat boleh tambah air lagi. Biar mendidih. Akhir sekali masukkan telur dan di  kacau skit.Tuang kuah ke atas kuey teow yg dicelur / rebus tadi lalu taburkan dengan cili jeruk atau cili hijau.  

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi