Nuffnang
Saturday, February 9, 2013
Hokkaido Chiffon Cupcake
Salam,
Sedar tak sedar dah sampai hari sabtu lagi. Hari ini saya baking bersama kedua anak - anak saya.
Kebetulan depa memang tengah naik boring jadi saya ajak ja buat cupcake bersama - sama. Resepi
ni memang ada lama dalam simpanan saya, tapi baru hari ini ada masa nak membuatnya, ternyata
memang sangat sedap dan lembut di tambahkan lagi dengan inti custard di dalamnya. Yummy di
buatnya!Anak - anakpun komen sedap. Kejap sahaja cupcake ni sudah habis tak sempat nak simpan
buar esok. Aduii...
Hokkaido Chiffon Cupcake
4 kuning telur
30 gram gula halus
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu cair
40 ml minyak masak
80 gram tepung cake
1 sudu teh baking powder
4 putih telur
Secubit garam
80 gram gula halus
Cara Membuat :
Satukan tepung cake dan baking powder kemudian ayak. Pukul kuning telur bersama gula halus
dengan mengunakan whisk saja. Masukkan esen vanila, susu cair dan minyak masak kacau hingga
rata. Masukkan tepung yang telah di ayak gaulkan sehingga sebati.
Di dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan garam sehingga berbuih. Masukkan 80 gram gula
halus sedikit demi sedikit menggunakan kelajuan tinggi sehingga pekat dan kaku.
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi dan gaul secara kaup
balik. Kemudian buat baki adunan dengan kaedah yang sama. Masukkan adunan di dalam cawan
cupcake dan bakar pada suhu 160 C sehingga masak. Bila cupcake sudah sejuk bolehlah di paipkan
inti ke dalamnya dengan menggunakan piping bag.
Resepi Cream Custard
60 gram dairy whipping cream
20 gram gula halus
30 gram instan custard
Cara Membuat :
Di dalam mangkuk adunan pukul whipping cream dan gula halus sehingga naik gebu. Masukkan
insatan custad pukul lagi sehingga semuanya sebati. Cream custard siap di gunakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam.. kalau guna non dairy whipping cream instead of dairy whipping cream blh x? jadi ke x?
ReplyDelete