Nuffnang

Wednesday, February 13, 2013

Ikan Siakap Kukus



Hari ini masih bercuti lagi, seronok sangat boleh hidang bermacam menu di rumah! Kalau boleh
dan sempat nak cuba banyak lagi resepi yang dah disenaraikan, kalau sempatlah tentunya.
Tadi pagi ada pergi pasar membeli keperluan dapur, eeh ternampak pulak ada ikan siakap yang
nampak masih segar dan trus beli dua ekor. Lagipun hari ini dapat harga murah, seekor hanya
lima ringgit sahaja! Iam happy laaa, dapat barang murah!! hehe..
Hari ini ikan siakap saya nak buat masak stim, menu sihatlah kononnya. Resepini saya ikut dari
buku masakan Chef Florence Tan, ayuuu di cuba!!



Ikan Siakap Kukus

1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh tepung jagung
1/2 camca teh lada sulah
3 camca besar jus limau kasturi*
1 1/2 camca besar minyak masak*
1 1/2 camca teh gula*
1/2 camca teh garam*
5 - 10 biji cili padi, dihiris*
2 batang serai, dihiris halus*
1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
1 helai daun limau purut, dihiris halus*
1/2 inci halia muda. dihiris halus*
2 ulas bawang putih, dihiris halus*
1/2 camca teh tepung jagung*
1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis *

Cara Memmbuat :
Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*") hingga sebati. Ketepikan.
Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat. seeloknya di makan segera selepas proses mengukus!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi