Nuffnang

Tuesday, May 7, 2013

Ubi Getuk Goreng


Tengok ada ubi kayu kat pasar malam truss je beli sebab teringin sangat - sangat nak makan ubi getuk
goreng yang macam jual dekat warung tepi jalan! Rasanya tak payah cakaplah memang kuih favorite !
Untuk memudahkan kerja melumatkankan ubi. Saya menggunakan lesung dan di tumbuk semasa masih panas lagi dan bentukkan seperti bebola, salut ngan bancuhan tepung dan goreng hingga naik perang.
Meh kita cuba..

GETUK UBI
1 kg ubi kayu putih / kuning | kupas kulit, rebus dan lenyek
1 cawan kelapa parut - ( putih sahaja )
1 1/4 cawan gula

Bahan salutan
70 gram tepung gandum
10 gram tepung kastard
10 gram tepung ubi
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh minyak masak
1/2 biji telur
150 gram air kosung

Cara Membuat :
Kupas kulit ubi, rebus hingga empuk dan toskan. Lenyekkan ubi hingga lumat ketika masih ubi masih panas lagi.Gaulkan ubi yang telah dilenyek tadi dengan gula dan kelapa parut hingga sebati.Kepal bulatkan ubi. Buat sehingga habis.Celupkan bebola ubi getuk tadi ke dalam bancuhan tepung.Goreng hingga salutan masak.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi