Nuffnang

Saturday, December 14, 2013

Karipap Inti Serunding Yg Rangup


Kudapan yang satu ini memang tak jemu - jemu nak makan, rangup dan sedapp. Kalau tengah naik bosan bolehlah layan snack ni hehe! Harini saya letak inti serunding daging, pemberian dari Cikgu Liza terimakasih banyak - banyak dah sudi singgah rumah kita  kemarin. Separuh dari adunan karipap ni saya buat mini karipap separuh lagii saya gunakan jee  acuan karipap biar cepat habis, bentuknyee macam gambar kat bawah ni yee. Apa-apa pun jom layan kudapan enak sepanjang masa!



Karipap Inti Serunding Yg Rangup
250 gram tepung gandum
50 margarin - cairkan dan biar suam
1/2 sudu teh garam halus
110 ml air sejuk
Serunding secukupnya - untuk inti

Cara Menbuat :
Di dalam mangkuk campur tepung dan garam, kacau biar tercampur rata. Tuang margarin dan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati dan elastik. Rehatkan untuk 15 menit.
Ambik adunan dan canai nipis potong bulat dan isi denagn inti serunding kelim bahagian tepi karipap dengan kemas. Buat sehingga adunan tadi habis. Goreng hingga menjadi karipap yang rangup, toskan atas tisu dapur dan boleh di simpan di dalam balang kedap udara atau hidang begitu saja!


3 comments:

  1. terima kasih tuk resepi..da try, sedap...mohon utk share resepi ni ea...=)

    http://bysheilazahari.blogspot.jp/2014/10/karipap-serunding-mini.html

    ReplyDelete
  2. Air sejuk tu air yg dr peti sejuk ke air masak yg dh disejukkan?

    ReplyDelete
  3. cara buat kulit ni sama dengan buat karipap biasa ye?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi