Nuffnang

Thursday, August 14, 2014

Pulut Serunding


Bertemu kita sekali lagi di hari kamis yang ceria ini. Lama tak makan pulut serunding buatan sendiri. Gara - gara dah teringin sangat, jadilah petag ni kita layan pulut yang di salut serunding kelapa. Buatnya tidak lah susah mana, hanya pulut yang ditanak (tapi saya kukus) kemudian dibentukkan bulat ajee. Jom kita intai resepinyee!!


Pulut Serunding
300 gram beras pulut - cuci dan rendam 30 minit dan toskan
Santan cair secukupnya
1/4 camca teh garam
1 helai daun pandan - disimpul

Bahan Serunding
1 biji kelapa  - diparut
2 batang serai -  hiris halus*
2 ulas bawang putih*
5 biji bawang merah*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
4 biji cili merah*
3/4 camca besar ketumbar* - sangai
1/2 camca teh jintan halus* - sangai
1/2 camca teh jintan kasar* - sangai
1 camca besar udang kering  -  rendam 10 minit dan toskan*
2 camca besar gula pasir* (*dikisar halus)
Garam secukup rasa

Cara Membuat :
Tumis bahan - bahan bertanda (*dikisar halus)  hingga harum, masukkan garam dan juga kelapa parut, gaul rata. Kecilkan api dan masak sambil dikacau selalu hingga serunding berderai tetapi tidak kering. Angkat dan sejukkan.Panaskan kukusan, masukkan pulut dalam bekas dan tuang santan cair sehingga separas pulut.

Masukkan garam dan gaul rata. Letak daun pandan dan kukus 20 minit, gaul pulut dan kukus lagi 5 minit. Angkat dan sejukkan.Sarung tangan dengan plastik bersih, ambil sedikit pulut dan kepalkan. Golek dengan serunding sehingga membaluti pulut. Boleh dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi