Petang tadi ada buat ayam tandoori di makan bersama nasi putih jaa. Rasanya dah banyak kali buat ayam tandoori ni yang versi panggang atau pun goreng keduanya sama sedapnya! Untuk resepi ayam tandoori kali ini saya ambik resepi dari majalah masakan dan rasanya memang sangat sedap!
Ayam Tandoori
1 ekor ayam - saya guna kepak ayam
1 labu bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 1/2 sudu makan halia kisar
3 sudu besar yogurt
1 sudu kecil madu
Sedikit pewarna merah
1 sudu makan serbuk kunyit
1 1/2 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
Kisar semua bahan - bahan rempah hingga sebati. Masukkan bahan yang telah dikisar bersama bahan yang lainnya. Masukkan ayam dalam plastik berzip. Kemudian Perap dalam peti sejuk semalaman atau paling kurang 2 jam. Susun ayam dalam tray kemudian bakar dalam suhu 180 C selama 1 jam. Balik - balik kan ayam supaya rata masaknya. Bolehlah dihidangkan dengan nasi beriani atau roti nan serta raita.
Sedikit pewarna merah
1 sudu makan serbuk kunyit
1 1/2 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
Kisar semua bahan - bahan rempah hingga sebati. Masukkan bahan yang telah dikisar bersama bahan yang lainnya. Masukkan ayam dalam plastik berzip. Kemudian Perap dalam peti sejuk semalaman atau paling kurang 2 jam. Susun ayam dalam tray kemudian bakar dalam suhu 180 C selama 1 jam. Balik - balik kan ayam supaya rata masaknya. Bolehlah dihidangkan dengan nasi beriani atau roti nan serta raita.
No comments:
Post a Comment